szerző:
hvg.hu

Három, a Vatikán alkalmazásában álló apáca álnéven nyilatkozott a „Femmes Eglise Monde” című lapnak, amelyet a szentszék leghivatalosabb sajtószerve, a „L’Osservatore Romano” ad ki.

Paula nővér – tehát ez álnév – például elmondta: a főpapok kényelmét megteremtő apácák hajnalban, kelnek, reggelit készítenek, ebédet majd vacsorát főznek és csak késő éjjel térhetnek nyugovóra, miután a papok ruházatát is kimosták és kivasalták.  Ezért a kemény munkáért még a szerénynél is szerényebb bért kapnak (ezekről a panaszokról korábban a hvg.hu is beszámolt). A Vatikánban dolgozó apácák jogi státuszát semmilyen törvény nem szabályozza, a fizetésüket sem, ami többnyire megalázóan alacsony. Van a vatikáni háztartási alkalmazottak között olyan apáca, aki teológiai doktori címmel rendelkezik, mégis analfabéta rabszolgaként kezelik - mondja Cecília, az ugyancsak álnéven nyilatkozó apáca. A lázadó nővérek szerint a katolikus egyházon belül is férfiuralom van. Aki felszentelt pap, az szinte félisten, miközben egy apáca csak háztartási alkalmazott – mondják a lázadó nővérek. 

A dolog hátteréhez hozzátartozik, hagy a Vatikánban a háztartási munkát végző apácákat többnyire Afrikából, Dél-Amerikából vagy Ázsiából küldik Európába- emlékeztet a francia Les Echos. Ebben a munkaerőbizniszben az Európától nagy távolságra lévő helyi rendfőnök asszonyok is szerepet játszanak, sőt érdekeltek is - ez egy másik, bár nem kevésbé érdekes történet. De vissza a Vatikánhoz.

Meghallja-e a lázadó apácák kiáltását Ferenc pápa?

Még 2016-ban az egyházfő tett egy érdekes megjegyzést. „Ha választani kell a szolgálat és a szolgaság között, mindig az előbbit válasszátok” – mondta egy fontos egyházi konferencián. De ugyanitt arra is tett egy célzást, hogy…” ne essen az egyház a feminizmus csapdájába”. Ferenc bírálói szerint a pápa kétértelmű az apácák és általában a nők státuszát illetően. Ugyanakkor a pápa 2016-ban létrehozott egy csoportot, amely a nők katolikus egyházon belüli szerepét vizsgálja. Egyelőre fel sem merülhet nők pappá szentelése, de azért a gondolkodás már elkezdődött a katolikus egyházon belül is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!