szerző:
hvg.hu

Az EP költségvetési ellenőrző bizottsága az atombombaként emlegetett 7. cikkelynél is húsbavágóbb szankciót vár el.

Az Európai Parlament felcsúti kisvasutat is meglátogató szakbizottsága is támogatja azt a parlamenti állásfoglalást, hogy indítsák el Magyarország ellen az úgynevezett 7. cikkely szerinti eljárást – írja a Népszava. A lap birtokába került a szakbizottságnak a jogállamiság magyarországi helyzete ügyében folyó vizsgálatához készült jelentéstervezete, amelyben az áll: az uniós támogatásokat az eredeti rendeltetésüktől eltérően, az EU alapértékeit veszélyeztető módon használta fel a magyar kormány, és ezt szankcionálni kell. A parlamenti bizottság jelentéstevőve az a néppárti Ingeborg Gräßle, aki korábban a felcsúti kisvasút ügyében is vizsgálódott.

„A Költségvetési Ellenőrző Bizottság felhívja az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságot, hogy állásfoglalásra irányuló indítványába foglalja bele a következő javaslatokat: mivel a korrupció jelenlegi szintje, valamint az államháztartás átláthatóságának és elszámoltathatóságának hiánya az EU-ról szóló szerződés 2. cikkében említett értékek megsértését jelentheti, ezért indokolja a 7. cikk szerinti eljárás megindítását; felhívja a Bizottságot, hogy amennyiben a tagállamok nem hajlandóak az Európai Ügyészséghez történő csatlakozásra, az uniós pénzeszközök felhasználását fel kell függeszteni”.

A felfüggesztés egyébként nem példa nélkül álló dolog, korábban több közép-kelet-európai országgal szemben alkalmazta ezt Brüsszel. Magyarország esetében pedig egyes operatív programoknál függesztették fel vagy állították le a kifizetéseket, ha szisztematikus problémát láttak a pályáztatásnál.

Az Európai Ügyészség esetében több tagország tiltakozása után visszakozott a Tanács, ezért a később felállítandó, az uniós pénzekkel kapcsolatos visszaéléseket nyomozati jogkörrel vizsgáló szervezetbe önkéntes alapon kell csak belépniük a tagországoknak.

(via Népszava)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!