szerző:
MTI/hvg.hu

Sikerült felvázolni, hogy is fog kinézni a kilépés utáni átmeneti időszak.

Újabb mérföldkőhöz érkeztek a tárgyalások az Egyesült Királyság EU-ból való kilépéséről: megszületett a kilépés és az átmeneti időszak feltételeit tartalmazó jogi tervezet – jelentette be Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-főtárgyalója David Davis brit Brexit-ügyi miniszterrel folytatott brüsszeli tárgyalását követően.

A hétvégi egyeztetés után kidolgozott új javaslatcsomag többek között lehetővé tenné, hogy az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok 2019. márciusától (vagyis a kilépés dátumától) az átmeneti időszak végéig ugyanolyan jogokat élveznek, mint azok, akik a kilépés előtt érkeztek. A brit kormány korábban speciális státuszt akart biztosítani ezeknek az embereknek.

Mindez ellentmondott volna annak az alapelvnek, hogy az átmeneti időszakban – vagyis 2020 december 31-ig az Egyesült Királyság tiszteletben tartja valamennyi uniós jogszabályt, beleértve azokat is, amelyeket kilépése után fogadnak el a huszonhetek. Ennek megfelelően része marad az ország ebben az időszakban a vámuniónak és az egységes piacnak is – ennek egyik alapjoga a személyek szabad munkavállalása.

A Bloomberg azt írja: azt a brit kormány kérte, hogy az átmenetet foglalják írásba, ugyanakkor ez a megállapodás sem jogi szöveg, ahogy a decemberi a kilépés feltételeiről szóló egyezség sem volt az.

Egy dologban még mindig nem sikerült megegyezni: abban, hogyan sikerül fizikai határ nélkül tartani az ír-északír határt, amely a Brexit miatt az EU külső határává válik.

A szöveg viszont magában foglalja majd azt a London által korábban élesen elutasított rendelkezést, amelynek értelmében Észak-Írország továbbra is részese lenne a vámuniónak, illetve a belső piaci szabályozás is érvényes maradna rá, amíg nem találnak ki más megoldást a fizikai határellenőrzés visszaállításának elkerülésére az Ír-szigeten. A brit kormányfő március elején még azt közölte: soha nem fogadják el a javaslatot, mely külön szabályozási rendszer alá helyezné Észak-Írországot.

A megállapodást a csütörtökön kezdődő brüsszeli EU-csúcson hagyhatják jóvá a tagországok állam- és kormányfői.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Feltűnt már, mennyire megugrott a 90 év fölöttiek száma?

Feltűnt már, mennyire megugrott a 90 év fölöttiek száma?

A jóhiszemű és a simlis cégvezetőkön is segít az Alkotmánybíróság döntése

A jóhiszemű és a simlis cégvezetőkön is segít az Alkotmánybíróság döntése

Kisvasútmánia: a Börzsöny érintetlen részét is átszelné egy

Kisvasútmánia: a Börzsöny érintetlen részét is átszelné egy

Trump fenyegetőzése sem állítja meg az USA-ba tartó hondurasi menekülők menetét

Trump fenyegetőzése sem állítja meg az USA-ba tartó hondurasi menekülők menetét

Ez kész: Lech Walesa a legnagyobb stílusdiktátor

Ez kész: Lech Walesa a legnagyobb stílusdiktátor

Szaúd-Arábia akarja kivizsgálni a követségen megölt újságíró ügyét

Szaúd-Arábia akarja kivizsgálni a követségen megölt újságíró ügyét