szerző:
hvg.hu

A Balaton megtelt, a siófoki zsilip gőzerővel működik, de még nem tudták a megfelelő szintre apasztani a vizet.

Három nappal a vihar után még mindig vízben áll több ház Balatonmáriafürdőn, az egyik legalacsonyabban fekvő tóparti településen. Csordultig tele a Balaton, és hiába működik napok óta teljes kapacitással a siófoki zsilip, a vízszint még mindig jóval az úgynevezett szabályozási maximum felett van – számolt be kedd este az RTL Híradó.

A tudósításban megmutatták az egyik ház hátsó udvarát, ahol a tulajdonos szerint nagyjából 15 centis víz áll még mindig, de szombaton 20-22 centiméter volt a vihar után.

A Balaton déli partján több helyen harmadfokú vízkárelhárítási készültség van. Mivel a tó megtelt, elég, hogy feltámadjon a szél, és a víz ismét elöntheti a partmenti részeket. Emiatt magas a talajvíz szintje és részben emiatt nem tud elszivárogni sem a víz nagy része a telkekről. Az utcai árkok is megteltek.

Van, ahol annyi víz összegyűlt, hogy csak szivattyúval tudták a vizet a telekről a csatornába átemelni.

Galácz György, Balatonmáriafürdő független polgármestere szerint mindent megtettek a víztelenítésért, de vannak olyan pontjai a községnek, ahonnan nincs hova vezetni a vizet, nincs elvezető rendszer.

Siófoknál teljes kapacitással eresztik le a Balaton vizét a zsilipnél már napok óta. A szabályozási maximum 115 centiméter, de a vízügyi igazgatóság szerint hétvégén 153 centis értéket is mértek Balatonmáriafürdőnél. A vízszint azóta apadt, de ott ma is 136 centit mutatott még a mérce.

Az abszolút rekord vízállást, 155 centimétert 1947-ben jegyezték fel a Balatonnál.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez történt: kiadták Stephen Hawking utolsó üzenetét – Istenről is szól

Ez történt: kiadták Stephen Hawking utolsó üzenetét – Istenről is szól

Ez lesz a magyar pingpong vb logója

Ez lesz a magyar pingpong vb logója

Önsorsrontó keretek - Bajnai Gordon 7 pontos elemzése a gazdaságról

Önsorsrontó keretek - Bajnai Gordon 7 pontos elemzése a gazdaságról

Durván megdrágulhat az orvosi ellátás azoknak, akiknek nincs társadalombiztosításuk

Durván megdrágulhat az orvosi ellátás azoknak, akiknek nincs társadalombiztosításuk

Postai csomagba rejtett bombát küldtek Soros Györgynek

Postai csomagba rejtett bombát küldtek Soros Györgynek

Megindult a domb egy útépítés miatt

Megindult a domb egy útépítés miatt