szerző:
hvg.hu

Több milliárd euró vándorolhatott közel-keleti vagy szingapúri számlákra, hogy aztán strómanokon keresztül befektetésnek álcázva jusson vissza Magyarországra, az ügyben az FBI is nyomoz – írja hétfői számában a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet hétfői számában arról ír, hogy az FBI tanúvédelmi programja véd az Egyesült Államokban egy magyar állampolgárt, aki Magyarországon elsikkasztott uniós pénzek külföldre juttatásában játszhatott szerepet. A lap szerint az elmúlt években összesen három-négy milliárd euró, vagyis ezerháromszázmilliárd forintnak megfelelő összeg szivároghatott ki Magyarországról arab és ázsiai számlákra, ebben játszhatott szerepet futárként a szóban forgó férfi.

A lap azt írja, hogy az FBI gyanúja szerint a pénzeket – a kormánypárti politikusoknak visszaosztott jutalékot – jellemzően az MKB-ból, vagy más, a kormány által ellenőrzött magyar bankokból vették fel készpénzben, alkalmanként néhány millió eurós összegben, majd a futárok gyémántban, vagy az arab világ párhuzamos bankrendszerén keresztül vitték ezt külföldre, jellemzően közel-keleti vagy szingapúri számlákra. A pénz egy része ezután strómanokon keresztül, arab befektetésnek álcázva jutott vissza Magyarországra, hogy luxusszállodákat, kastélyokat és egyéb ingatlanokat vásároljanak belőle.

Az amerikai hatóságokat azért is zavarja az illegális pénzügyi megoldás, mert a nemzetközi terrorizmust is e csatornákon keresztül finanszírozzák.

A Magyar Nemzet úgy tudja, az amerikai hatóságok a magyar férfi vallomása alapján konkrét nyomozati cselekményeket is kértek a magyar hatóságoktól, de harminc nap után azt a választ kapták Budapestről, hogy itteni kollégáik nem találtak semmilyen bűncselekményre utaló nyomot.

A szóban forgó férfit egyébként körözik a magyar hatóságok is, az Interpol listája szerint jelentős összegű pénzmosás gyanújával. Ennek ellenére a lap szerint bár az amerikaiak többször jelezték, hogy náluk van a férfi, a magyar hatóságok nem éltek a kihallgatás lehetőségével sem.

A lap megkereste az MKB-t, hogy hányszor vettek fel az utóbbi években 250 ezer eurónál nagyobb összeget készpénzben, de nem kaptak választ. Az ügyészségnél rákérdeztek, hogy miért nem hallgatták ki a férfit az Egyesült Államokban, de a hatóság időt kért a válaszadáshoz.

A lap felidézi, hogy tavaly júniusban az Átlátszó egy másik ügyben arról írt, hogy több, csalás és pénzmosás elkövetésével vádolt magyar állampolgár kiadatását indítványozta az Egyesült Államoknak tavasszal a Fővárosi Főügyészség. A kiadatás azonban a jogerős bírósági döntés ellenére sem történt meg, a Magyar Nemzet szerint ezt végül az Igazságügyi Minisztérium vétózta meg, amely azonban nem válaszolt a lap kérdéseire.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A nap, amely már többször is megváltoztatta Németországot

A nap, amely már többször is megváltoztatta Németországot

A meleg miatt drágul az áram

A meleg miatt drágul az áram

A Veszprém győzelme olyan, "mint egy nagy tábla csoki"

A Veszprém győzelme olyan, "mint egy nagy tábla csoki"

Vásárlás: egyre nagyobb a leszakadás

Vásárlás: egyre nagyobb a leszakadás

Orbán: "Ezermilliárdos nagyságrendben gondolkodunk"

Orbán: "Ezermilliárdos nagyságrendben gondolkodunk"

Elhunyt Princz Gábor

Elhunyt Princz Gábor