szerző:
hvg.hu

Nemcsak a bérek jobbak, az ingázóknak családjuktól sem kell elszakadniuk.

Minden korábbinál magasabbra emelkedett az Ausztriában dolgozó magyarok száma: márciusban 91 523 magyar dolgozó volt bejelentve az osztrákoknál, ez a tavalyi adathoz képest 8,6 százalékos növekedés – írja a pénteki Népszava.

Ráadásul a nyári turisztikai és az építési szezon még csak ezután indul, tehát biztosan növekedésnek indul az ausztriai magyar munkások száma.

Horváth Csaba, a Magyar Szakszervezetek Szövetségének Vas megyei képviselet-vezetője a lapnak azt mondta: a határ környékén már minden családból dolgozik legalább egy ember Ausztriában, a régió iskoláiban pedig a diákok 60 százaléka ausztriai munkavállalást tervez.

Több mint hétezer magyar már ki is költözött Ausztriába, több mint 21 ezren naponta ingáznak.

Az osztrák és a magyar szakszervezeti szövetség megbízásából készített kutatás e héten ismertetett eredményei szerint az Ausztriában dolgozó magyaroknak eszük ágában sincs változtatni életformájukon. A megkérdezett munkavállalók közül csaknem minden második öt évnél régebben dolgozik kint, minden tizedik pedig tíz évnél is hosszabb ideje. Kétharmaduk középfokú, 20 százalékuk felsőfokú végzettségű. Harmaduk alapszinten, nagy többségük viszont kifejezetten jól beszél németül – olvasható a cikkben.

Az ingázók többsége naponta fél vagy egy órát utazik munkahelyére, majd ugyanennyit vissza, 16 százalékuk naponta három óránál is több utazást bevállal. Ők azonban hétvégenként otthon lehetnek a családjukkal.

Ami a bérkülönbségeket illeti: az egész EU-ban nincs még két olyan régió, amelynek foglalkoztatási illetve bérszínvonalában akkora különbség lenne, mint az osztrák-magyar határszakaszon. Itthon az átlagbér nem éri el az ezer eurót, Ausztriában viszont a legkisebb bér 1500 eurót tesz ki, amiből akár még félre is lehet tenni – mondta Horváth Csaba.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!