szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A családi adókedvezményhez képest más szabályok irányadók a családi járulékkedvezmény érvényesítésekor. Az Adózóna összegyűjtötte azokat a fontosabb előírásokat, amelyekre figyelemmel kell lenni.

Az első jelentős különbség a családi adókedvezményhez képest az: a járulékokból a biztosított érvényesíthet családi kedvezményt. Azaz a biztosítottnak nem minősülő, például a kiegészítő tevékenységet folytató személy – annak ellenére, hogy a felvett jövedelme után fizeti a nyugdíjjárulékot – ezzel a kedvezménnyel nem élhet.

A családi járulékkedvezményt akkor lehet igénybe venni, ha az adótörvény alapján a jogosult a családi adókedvezményt már igénybe vette, azonban még további kedvezménnyel élhet. A kedvezmény elsőként a 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulékra vehető igénybe, majd ha van még érvényesíthető kedvezmény, akkor ezt követően a 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulékot lehet csökkenteni vele.

Fontos azt is tudni, hogy az egyéni és társas vállalkozó csak az után a jövedelme után élhet járulékkedvezménnyel, amelynél személyi jövedelemadót is befizettek. A szabályozás további részleteiről bővebben az Adózónán olvashatnak.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!