szerző:
hvg.hu

A nyugdíjcélú megtakarításokkal szemben sokan az ingatlanbefektetésre esküsznek. Az viszont elsősorban azoknak ajánlott, aki hajlandóak egy kis kockázatot vállalni, és időt, energiát befektetni.

Tegyük fel, hogy 45 évesen úgy dönt, elkezd félretenni nyugdíjas korára. Erre minden hónapban 20 ezer forintot szán, és 20 év van hátra a nyugdíjazásáig – vázolja fel az alaphelyzetet a Bankmonitor. Kalkulációjuk szerint aki havi 20 ezer forintot tesz félre 20 éven keresztül, annak nyugdíjba vonuláskor majdnem 9 millió forintnyi megtakarítása lesz. Ebből havi szinten több, mint 46 ezer forint hívható le a nyugdíjba vonulás után még majdnem 20 évig.

De hogyan lehet havi 20 ezer forintból egy lakást megvenni? Elsőként önerőt kell gyűjteni, erre a legjobb megoldás a lakástakarék-pénztári szerződés. 10 év alatt elegendő önerőt (több mint 3 millió forintot) lehet gyűjteni, ez egy 10 millió forintos ingatlan megvásárlásához is elegendő. A hitel esetében azonban már kevés lesz a 20 ezer forintos költségvetési korlát. A nyugdíjig hátralévő 10 év alatt ilyen törlesztővel maximum 2 millió forintos hitel kapható, tehát ehhez képest még akkor is jobban jár a hitelfelvevő, ha egy újabb lakástakarék-pénztári szerződést köt. Egyrészt ilyenkor 10 évig parkolópályára kerül több mint 3 millió forint, másrészt még mindig valamivel több, mint 6 millió forint gyűlik össze lakásvásárlásra. 

Egy 10 millió forintos ingatlant körülbelül 60 ezer forintért lehet kiadni. Ebből adózás után valamivel több, mint 50 ezer forint marad, a 20 ezres alapösszeggel együtt a törlesztőrészletre 70 ezer forintot lehet szánni. Szerencsére a hiányzó összegnek pont ekkora a törlesztőrészlete 10 éves időtávra. Azaz mire nyugdíjba megy, kifizetheti a lakást, és lesz egy jelenértéken 10 millió forintos lakása. Mindez több, mint a nyugdíj-megtakarítással összegyűjthető összeg, hiszen ott nem egészen 9 millió forint, illetve havi szinten több mint 46 ezer forintnyugdíj-kiegészítés érhető el.

A nyugdíjcélú-megtakarítás előnye azonban, hogy nyugdíjas koráig folyamatosan pozitív az egyenlege. Az ingatlanvásárláshoz szükséges hitelfelvétellel extra kockázatot vállal: ha épp nem tudja fizetni a hitelt (mert kiköltözik az albérlő, és még nincs meg az új), vagy egyszerűen a nyugdíjban töltött húsz év alatt fel kell újítani az ingatlant, extra kiadásokra van szükség. Ráadásul amíg a nyugdíjcélú megtakarítást elegendő csak befizetni, addig a lakáskiadással foglalkozni kell: albérleti díjat beszedni, illetve az összeg után adózni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kirúgták egyeteméről a kínai kutatót, aki génszerkesztett babákról beszélt egy konferencián

Kirúgták egyeteméről a kínai kutatót, aki génszerkesztett babákról beszélt egy konferencián

Most rögtön elszégyellheti magát mindenki, aki beszólt Vajna Tímeának

Most rögtön elszégyellheti magát mindenki, aki beszólt Vajna Tímeának

Csodás képek születtek a hétfő hajnali holdfogyatkozásról

Csodás képek születtek a hétfő hajnali holdfogyatkozásról

Hatvan nappal meghosszabbították Ahmed H. idegenrendészeti őrizetét

Hatvan nappal meghosszabbították Ahmed H. idegenrendészeti őrizetét

Szabadon kutakodhat majd a rendőrség a nyaraló magyarok adatbázisában

Szabadon kutakodhat majd a rendőrség a nyaraló magyarok adatbázisában

A legjobb nyolcba jutottak Babosék Melbourne-ben

A legjobb nyolcba jutottak Babosék Melbourne-ben