szerző:
hvg.hu

Ha a vagyonnyilatkozatában nem is kellett volna feltüntetnie, az ajándékozás utáni illetéket akkor is meg kellett volna fizetnie a miniszterelnök-helyettesnek a svédországi vadászatok után – írja az Index a Transparency Internationalre (TI) és Deák Dániel egyetemi tanárra, nemzetközi adójogi szakértőre hivatkozva. Az adóhivatal ezt egészen másképp látja.

Miután az azóta bezárt Magyar Nemzet lehozta, hogy Semjén Zsolt 2012-ben, 2013-ban, 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben is részt vett svédországi vadászatokon, amelyek költségét nem maga, hanem egy állami megbízásokat elnyert vállalkozó állta, a TI az Országgyűlés mentelmi bizottságához fordult. A szervezet jogi vezetője, Ligeti Miklós a politikus vagyonnyilatkozatának korrigálását szerette volna elérni, a kezdeményezést azonban Hargitai János, a testület szintén KDNP-s elnöke saját hatáskörben elutasította, több okra hivatkozva.

Ligeti a következő körben reagált Hargitai kifogásaira, és újra kezdeményezte a vizsgálatot, egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a szja-törvény értelmében Semjén ajándékba kapott vadászatai adóköteles jövedelemnek számítanak. A mentelmi bizottság elnöke megint visszautasította a vizsgálatot, de azt is leírta, hogy Ligeti téved az adókötelezettséggel kapcsolatban: az ajándék, ha más magánszemélytől ingyen vagy kedvezményesen kapja valaki, adómentes.

Deák Dániel nem így látja. Az adószakértő szerint az szja-t nem, a 18 százalékos illetéket viszont muszáj megfizetni. Az illetéktörvény területi hatálya miatt - folytatódik a magyarázat - Semjénnek akkor sem kellene illetéket fizetnie, ha az ajándék (tehát a vadászatokért járó készpénz) átadása külföldön történt. Az adószakértő szerint az ajándék akkor is illetékköteles, ha Semjén az itthon átadott pénzt külföldi szolgáltatás igénybe vételére fordította. De még valószínűbbnek tartja, hogy a külföldi vadászat szolgáltatójának Farkas József fizetett, ami szintén illetékköteles, kivéve, ha Semjén Zsolt külföldi illetőségű. Az ajándékozás tényét pedig Semjénnek kellett volna bejelentenie az adóhivatalnál.

A Hargitainak küldött harmadik levelében Ligeti mindezt leírta, és azt is jelezte, hogy vizsgálni kellene, vajon Semjén vadászatát Farkas maga vagy valamelyik cége, az szja-mentesség ugyanis csak az előbbi esetben áll. Ha az adományozó cég volt, akkor a juttatás jövedelemnek minősül, így a vagyonnyilatkozatba is bele kellett volna foglalni.

"Lehetséges tehát, hogy Semjén Zsolt elfogadhatta a 20-25 millió forintot érő vadászatokat, és azokat tényleg nem kellett feltüntetnie a vagyonnyilatkozatában. Viszont akkor kénytelen lesz kifizetni a sokmilliós illetéket, azok kamatait, meg esetleg némi bírságot is" – foglalta össze a lap.

(Index)

A NAV megmagyarázta

Az Index hírére reagált a NAV is. Az adóhatóság szerint az ajándékozási illeték adójogi megítélése egyszerű: az ajándék tárgya csak akkor pénz, ha az ajándékozott azt kapja meg ténylegesen (készpénzben vagy magyar bankszámlájára). A szolgáltatás ajándékozása nem illetékköteles, mivel az kívül esik az illetékről szóló 1990. évi XCIII. törvény ún. tárgyi hatályán. Nem kell ajándékozási illetéket fizetni akkor sem, a megajándékozott külföldön jut ingó vagyontárgyhoz (a magyarországi hasznosítási célú gépjármű, illetve a magyarországi ingatlanvagyonnal rendelkező társaság vagyoni betétje kivételével).

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Eltűnt a netről az ukrajnai „magyar-lista”

Eltűnt a netről az ukrajnai „magyar-lista”

Beizzítja a rakétákat a Facebook, kíméletlenül törölni fogják a választással kapcsolatos kamubejegyzéseket

Beizzítja a rakétákat a Facebook, kíméletlenül törölni fogják a választással kapcsolatos kamubejegyzéseket

15 éve halt meg minden idők egyik legnagyobb magyar sportolója

15 éve halt meg minden idők egyik legnagyobb magyar sportolója

Jöhet a panorámaadó Siófokon

Jöhet a panorámaadó Siófokon

Demeter Márta: „Ne haragudjon, már a kérdést sem értem”

Demeter Márta: „Ne haragudjon, már a kérdést sem értem”

Elsodort egy kislányt, majd segítségnyújtás nélkül továbbhajtott egy biciklis Tamásiban

Elsodort egy kislányt, majd segítségnyújtás nélkül továbbhajtott egy biciklis Tamásiban