szerző:
Lengyel Miklós

A 44 éves Laura Codruta-Kövesit testőrök kísérik hazáig Bukarestben, ahol a New York-i Bloomberg portál interjút készített vele a korrupcióellenes harc állásáról. Románia leghatalmasabb embere, a kormánypárt vezére ugyanis meg akarja buktatni a népszerű ügyésznőt, aki viszont őt akarja levadászni még mielőtt mandátuma jövőre lejár.

A köztársasági elnök az ügyésznő mögött áll, a közvélemény szintén. De Liviu Dragnea, Románia leghatalmasabb embere nem adja fel, hiszen a politikai jövőjéről van szó. Az 55 éves szociáldemokrata vezér múltja is pettyes: azért nem lehet miniszterelnök, mert választási csalás miatt kétéves felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Az országos választáson viszont pártja győzött, így Liviu Dragnea irányíthatja Románia politikai életét. A fő célja az, hogy megbuktassa az ügyeit firtató ügyésznőt vagy legalábbis a parlament ellenőrzése alá helyezze.

Nemcsak engem és az ügyészeimet akarják megfélemlíteni, hanem az egész igazságszolgáltatási rendszert! Abból, hogy milyen dühödtek ezek a támadások, jól látszik, hogy a helyes úton járunk!

– mondta az ügyésznő a Bloombergnek.

 A korrupcióellenes főügyésznő híres jogász családból származik, édesapja is ügyész volt. Ő maga Sepsiszentgyörgyön született, és a férje magyar volt. Időközben elváltak, de nevében megőrizte a Kövesit. Tanulmányait Kolozsváron végezte a Babes-Bolyai egyetemen, és az első nő volt, aki karriert csinált az ügyészségen Romániában. Volt hazájának főügyésze is, most pedig a korrupcióellenes ügyészséget irányítja. 60 magas rangú vezetőt sikerült eddig korrupció miatt elítéltetnie. Egykori miniszterelnök is volt köztük. Több mint 2 milliárd eurót szerzett vissza ilyen módon a román állam. A főügyésznő munkáját külföldön is elismerik: 2016-ban megkapta a becsületrendet Franciaországban.

Ellenfelei – köztük Liviu Dragnea – azzal vádolják, hogy külföldi erők támogatásával folytatja korrupcióellenes kampányát Romániában. Liviu Dragnea szerint az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége és néhány EU tagállam diplomáciai képviselete segíti a főügyésznő munkáját, és ily módon beavatkoznak Románia belügyeibe.

A New York-i Bloomberg portál nem tette fel ezt a kérdést Laura Codruta Kövesinek, aki általában azzal indokolja az együttműködést, hogy a korrupciós pénzek legtöbbször külföldön landolnak. New Yorkban ma már olyan korrupcióellenes ügyészség működik, mely az egész világon vizsgálódhat. Ők buktatták le például a FIFA egész vezérkarát.

Az Európai Unió legkorruptabb régiójában munkálkodik a főügyésznő – írja a Bloomberg. Idézi a Transparency International legutóbbi listáját, melyen Bulgária, Magyarország és Románia egy csoportban szerepel. Maga Románia az 59-ik a 180 államból álló listán. A korrupcióellenes harc hatékony politikai fegyver is: a Romániával korrupcióban vetélkedő Görögországban például az összes korábbi kormányok vezetőit bíróság elé akarják állítani az európai pénzek lenyúlásának vádjával. Maga az unió is szeretné mindinkább összekötni a pénzek átutalását a szigorú ellenőrzéssel. Csakhogy ehhez az OLAF-nak, a csalások vizsgáló uniós hivatalnak nyomozati jogot kellene kapnia a tagállamokban. Ehhez sehol sem ragaszkodnak különösebben a kelet-európai tagállamokban. Romániában sem. Marad tehát a nemzeti vizsgálódás, melynek zászlóshajója a korrupcióellenes ügyészség. Élén az egykori kosárlabdázó sztár, Laura Codruta-Kövesi, aki nem tágít, le akarja vadászni Románia leghatalmasabb emberét, akit a korrupció elsőszámú felelősének tart. "Az emberek régebben féltek feljelentést tenni korrupciós ügyekben. Ma már ez másképp van, lelkesen segítenek" – nyilatkozta a New York-i Bloomberg portálnak Laura Codruta-Kövesi.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Kétharmada van Magyarországon a korrupciónak

Világszerte szemléletváltásra van szükség a korrupció visszaszorításához, globálisan a cégvezetők közel 40 százaléka szerint az üzleti életben gyakori jelenség a vállalati visszaélés. Magyarországon minden 5. válaszadó úgy véli, iparágában elterjedt gyakorlat a vesztegetés, ami felülmúlja mind a régiós országok, mind a fejlődő piacok átlagát - állapítja meg az EY legfrissebb, MTI-nek küldött globális felmérése.

MTI Itthon

Korrupció, túlárazások, rossz kormányzás: lesújtó EU-s kritika

Elfogadta jelentését az EP költségvetés-ellenőrzési bizottsága, a CONT. Az összkép enyhén szólva is borzalmas: növekvő korrupció, csökkenő átláthatóság, egyszereplős közbeszerzések, rossz és nem hatékony kormányzás. Indokoltnak mondják a 7-es cikkely szerinti eljárás megindítását Magyarország ellen.

Johnson: A saját hazájuk részének tekintik Nagy-Britanniát az EU-ból érkező bevándorlók

Johnson: A saját hazájuk részének tekintik Nagy-Britanniát az EU-ból érkező bevándorlók

Liu Shaolin duplázott 500 méteren a gyorskorcsolya világkupában

Liu Shaolin duplázott 500 méteren a gyorskorcsolya világkupában

10 fok is lehet jövő héten, de jön az ónos eső

10 fok is lehet jövő héten, de jön az ónos eső

Lenyeli-e Oroszország Fehéroroszországot - Lukasenko még harcol

Lenyeli-e Oroszország Fehéroroszországot - Lukasenko még harcol

Nagyszabású rakétakísérletet hajtott végre Észak-Korea

Nagyszabású rakétakísérletet hajtott végre Észak-Korea

A debreceni sztori: Mérési hiba vagy Nobel-díjra érdemes áttörés a fizikában?

A debreceni sztori: Mérési hiba vagy Nobel-díjra érdemes áttörés a fizikában?