szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyetemi rangsorairól ismert THE a feltörekvő gazdaságok felsőoktatási intézményeit hasonlította össze, mindössze egy magyar egyetem tudott javítani tavalyi helyezésén.

A legtöbb magyar egyetem rontott a helyezésén a Times Higher Education (THE) feltörekvő országok felsőoktatási intézményeit összehasonlító listáján. A rangsor érdekessége az, hogy gazdaságilag hasonló helyzetű államokat vet össze, vagyis a magyar intézményeknek itt nem például egy brit elitegyetemmel kell felvennie a versenyt, hanem egy kínaival vagy egy orosszal.

Az eredmény azonban így is lehangoló: egyedül a Semmelweis Egyetemnek sikerült felkerülnie az első százba, mellesleg ez az egyetlen intézmény, amely javítani tudott a helyezésén. Tavaly még a 65. volt, idén a 61. A háromszázas listán szereplő többi intézmény azonban a tavalyinál rosszabb helyezést ért el, a Pécsi Tudományegyetem öt helyet rontva a 127., az ELTE a 131. a tavalyi 123. hely után, a Szegedi Tudományegyetem a 156. – tavaly még 27 hellyel előrébb volt, a legnagyobbat pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem zuhant: a tavalyi 154. hely után idén csak a 200. a rangsorban. A Debreceni Egyetem a 201-250. helyen, a Corvinus a 251-300. helyen van.

A régió többi egyeteme sem dicsekedhet sokkal jobb eredménnyel, a Pécsi Egyetemen kívül egyedül a brnói Masaryk Egyetem tudott javítani. A legelőkelőbb helyre szintén egy cseh intézmény került: a prágai Károly Egyetem idén a 48. a listán.

A rangsort a kínai iskolák uralják, az első tízben hét kínai és egy tajvani egyetem található. Az első helyre a Pekingi Egyetem került. A legjobb európai intézmény a moszkvai Lomonoszov Egyetem, az első tízbe még bekerült a 9. helyre a fokvárosi egyetem is.

A teljes lista a Times Higher Education oldalán található.

(via Qbit)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!