szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Sokan elkerülhetetlen megoldásnak, sokan viszont a naplopás támogatásának tartják a feltétel nélküli alapjövedelmet, amellyel a világ több részén kísérleteznek.

A robotok térnyerése miatt állások milliói szűnhetnek meg. Sokan a feltétel nélküli alapjövedelemben látják a megoldást, ilyen Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója is.

Egy felmérés szerint az EU lakóinak bő kétharmada voksolna az alapjövedelemre, a feltétlen nélküli pénzosztásnak azonban sok ellenfele is van. Svájcban például népszavazáson utasították el a rendszer bevezetését. Az ellentábor szerint a fix juttatás miatt sokan tartósan kivonulnának a munkaerőpiacról, ez pedig rontaná a társadalmi morált.

Több helyen azonban elkezdődtek az ezzel kapcsolatos kísérletek, Finnországban pedig már le is zárnak egy ilyet. A nem hivatalos értékelések vegyes képet festenek: sokan voltak, akik megkapták a stresszmentes életet, ám kevés állástalan vállalt állandó munkát. Kanadában és Kaliforniában is próbálkoznak – utóbbi helyen a finanszírozó nem az állam, hanem magánbefektetők. Kenyában pedig egy segélyszervezet igyekszik így segíteni a falusiaknak.

Az alapjövedelemről a HVG legfrissebb számában olvashat.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!