szerző:
hvg.hu

Élesedik a verseny a két legnagyobb amerikai technológiai cég, az Apple és az Amazon között: a presztízsküzdelem tétje az, hogy melyikük éri el előbb az ezermilliárd dolláros piaci értéket. Az Apple közelebb van, az Amazon jól hajrázik.

A Steve Jobs nevéhez köthető, garázsból indult Apple 1976 óta létezik, s tavalyi nyeresége elérte a 229 milliárd dollárt, ami nagyobb, Magyarország, Portugália, vagy Új-Zéland nemzeti jövedelménél. Az Apple piaci értéke jelenleg 934 milliárd dollárnál jár, az utóbbi hetekben az lökte meg az árfolyamot, hogy a cég visszavásárolt részvényeket, a világhírű befektető, Warren Buffett pedig jelentősen megnövelte részesedését a vállalatban.

A vetélytárs, az Amazon piaci értéke a Reuters szerint  jelenleg 780 milliárd dollár, viszont a Jeff Bezos nevével fémjelzett vállalat papírjainak az értéke az utóbbi hónapokban nagyon gyors növekedésnek indult. Az Apple árfolyama az utóbbi egy évben 24 százalékkal emelkedett, az Amazon viszont hetven százalékos bővülést produkált. Az Amazon leginkább nyereséges üzletága immár nem az online értékesítés, hanem a számítógépes felhőszolgáltatás, itt a cég világszinten is vezetőnek számít. Ha a jelenlegi trendek megmaradnak, akkor az Apple szeptemberben, az Amazon pedig októberben lépheti át az ezermilliárd dolláros határt.

Az Apple és az Amazon mögött a Google tulajdonos cége, az Alphabet áll 765 milliárddal, míg a Microsoft piac értéke jelenleg 749 milliárd dollár.  Ez a két cég 2019-ban, illetve 2020-ban lépheti át az ezermilliárdos értéket.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Torrentezik? Ha ezt bevezetik, nyugodtabban alhat majd

Torrentezik? Ha ezt bevezetik, nyugodtabban alhat majd

Beizzítja a rakétákat a Facebook, kíméletlenül törölni fogják a választással kapcsolatos kamubejegyzéseket

Beizzítja a rakétákat a Facebook, kíméletlenül törölni fogják a választással kapcsolatos kamubejegyzéseket

Van-e kiút a velünk élő válságból?

Van-e kiút a velünk élő válságból?

A milliárdos, aki képes megállítani Donald Trumpot. Ha akarja

A milliárdos, aki képes megállítani Donald Trumpot. Ha akarja

Vonat és autó ütközött össze Kecskemét mellett

Vonat és autó ütközött össze Kecskemét mellett

Így készül Amerika a Brexitre

Így készül Amerika a Brexitre