szerző:
hvg.hu

Kakaótermesztéssel kapcsolatos tanulmányútra érkezett egy magyar csoport a közép-amerikai Nicaraguába. Csakhogy az ország ismét egy polgárháború szélén áll, a magyarok az utcai lövöldözések elől az utolsó pillanatban tudtak elmenekülni.

Május elején utazott ki egy magyar csoport Nicaraguába, hogy kakaótermő területeket látogassanak meg országszerte egy 10 naposra tervezett úton. A magyarok kapcsolattartója biztonságosnak ítélte meg a kinti helyzetet, ezért indult útnak a csoport - írja az Index Gábor, az egyik csokoládégyártó cég képviselőjének a beszámolója alapján.

Nicaraguában április 20. után törtek ki zavargások a 2007 óta ismét irányító Daniel Ortrega rendszerével szemben egy megszorításokat jelentő törvénytervezet miatt. A sandinista kormányhoz hű rendőrség és az ellenzék legaktívabb része, az egyetemi diákság közötti konfliktus eszkalálódott, áprilisban már voltak halálos áldozatok is. Bár a helyzet május elején rendeződni látszott, szombaton ismét újabb halálos áldozatokkal járó összecsapások voltak.

A magyarok beszámolója szerint a megérkezésükkor a bizonytalan helyzet már minden városban érezhető volt. Ezt követően előbb egy békés tüntetést láttak, majd egy Catherina nevű városban már lövöldöztek is a magyar csoporttól mindössze száz méterre, innen azonnal vissza kellett Gáboréknak fordulniuk.

Tüntetők Nicaraguában május 12-én.
©

Bármerre jártak, tüntetésekbe botlottak, volt olyan település, ahonnan az utolsó pillanatban tudtak kimenekülni, mert a város kivezető útjait maszkos fegyveresek lezárták. Végül akkor döntöttek az ország elhagyása mellett, amikor már a szállodájuk közvetlen közelében is lövöldözés tört ki.

Ekkor már a vendéglátók is mondták, hogy helyzet van, ezért úgy döntöttünk, evakuáljuk magunkat. Későbbre szóló jegyünk helyett szereztünk helyet egy Costa Ricába tartó gépre. Többé-kevésbé volt internet, bár akadozott, de a jegyeket meg tudtuk venni, szerencsénk volt, mert a tömött gépre már nem volt több hely. A szállodától a repülőtér nem volt messze, útlezárások nélkül kijutottunk

- idézi a lap a vasárnap Amszterdamba szerencsésen megérkezett csoport tagját. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A KDNP-s politikus last minute lakástakarékot kínál

A KDNP-s politikus last minute lakástakarékot kínál

Négykerekűt is gyárt már a Segway, és csodásan néz ki

Négykerekűt is gyárt már a Segway, és csodásan néz ki

Az ENSZ is bírálja a kormányt a hajléktalanszabályok miatt

Az ENSZ is bírálja a kormányt a hajléktalanszabályok miatt

ATV: Kásler Takarót szerette volna a PIM élére, de ő nem akar pályázni

ATV: Kásler Takarót szerette volna a PIM élére, de ő nem akar pályázni

Rászorulóknak adta fizetését a szlovák államfő

Rászorulóknak adta fizetését a szlovák államfő

A kubai rezsim támogatói szabotálták az ENSZ munkáját

A kubai rezsim támogatói szabotálták az ENSZ munkáját