szerző:
hvg.hu

A nem egyéni vállalkozó magánszemélyeknek május 22-én éjfélkor jár le a határidő. Ugyancsak eddig lehet pótlékmentesen befizetni az esetleges adótartozást, vagy arra részletfizetést kérni. A tudnivalókat az Adózóna gyűjtötte össze.

A NAV idén először minden nem egyéni vállalkozó magánszemély részére összeállította a nyilvántartásaiban szereplő adatokból az adóbevallási tervezetet. Akik ezt május 22-éig nem javítják, nem egészítik ki, és a 17SZJA bevallást sem adják be, azoknak ez automatikusan érvényes bevallássá válik.

Ez azonban nem vonatkozik az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyekre és a mezőgazdasági őstermelőkre. Nekik a tervezetet mindenképpen jóvá kell hagyni, vagy ki kell egészíteni a NAV nyilvántartásában nem szereplő adatokkal. Ha ezt nem teszik meg, akkor nem lesz érvényes bevallásuk.

Ha a NAV verziója hibás vagy hiányos, az ugyanolyan jogkövetkezményekkel jár, mint az adózó által javított, kiegészített tervezet vagy beadott bevallás.

A postai úton megküldött adóbevallási tervezet adatainak kiegészítésére, javítására az ügyfélkapun keresztül, vagy a 17SZJA bevallás benyújtásával van lehetőség.

Az adóbevallási tervezetét annak mindenképpen ki kell egészítenie, aki nem kifizetőtől származó vagy olyan bevételt szerzett, amelynél az adó megállapítására maga volt köteles, vagy épp aki családi kedvezményt kíván megosztással érvényesíteni. De arra is ez a szabály vonatkozik, aki külföldön (is) adóztatható adóköteles bevételt szerzett, vagy olyan bevételt, amely a jövedelemszerzés helye szerint nem belföldről származott.

Akinek pedig csak olyan jövedelme volt tavaly, amelyről nincs adatszolgáltatás (például magánszemély albérlőtől származott bevétele), és ezért számára nem készült bevallási tervezet, mindenképpen be kell adnia a 17SZJA-bevallást.

További részleteket az Adózónán olvashatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!