szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A programmal nem az állam, hanem a közvetítők jártak jól, a G7 kiszámolta, mennyi pénz ment el.

17,5 milliárd forintos veszteséget okozott a magyar költségvetésnek a letelepedési kötvényprogram – számolta ki a G7 az Államadósság-kezelő Központtól kapott adatok alapján.

A kormány tavaly függesztette fel a programot, amelynek négy éve alatt összesen 19 855 fő fektetett 300 ezer eurót magyar állampapírba, hogy cserébe letelepedési engedélyt kapjon. Összesen 11 sorozatban bocsátott ki a magyar állam letelepedési kötvényeket, az első sorozatot 2013. június 19-én, az utolsót 2017. július 12-én.

A cél az volt, hogy az államadósság finanszírozásához kedvező feltételekkel jusson a kormány devizaforráshoz, ám az már régóta világossá vált, hogy igazán nem az állam nyert nagyot, hanem a magyar letelepedési engedély birtokában az EU-ban szabadon mozgó külföldiek, és főleg a közvetítők, jobbára offshore-cégek.

A portál úgy számolja: minden egyes letelepedési engedélyt 882 ezer forinttal támogattak a magyar adófizetők, tehát minden magyar állampolgár „beleadott” 1800 forintot.

A cégek – jelenlegi árfolyamon számolva – 57 milliárd forintos bevételre tesznek szert csak a papírok hozama miatt. Ehhez jön még a szolgáltatási díj, amit a külföldiek fizettek. Cégenként eltérő volt a díj, 45-60 ezer euró között mozgott.

Összesen 6540 külföldi jegyzett le a közvetítőkön keresztül állampapírt. Az ügyfelek 81 százalékát a Kajmán-szigeteki Hungary State Special Debt Fund szerezte. A közvetítő cégek jelenlegi árfolyamon számítva 99,2 milliárd forintnyi bevételre tettek szert az ügyfelek által fizetett szolgáltatási díjból.

A közvetítésből tehát 156,2 milliárd forintot kerestek a magáncégek, miközben az állam 17,5 milliárd forintot bukott, mivel a piaci árakhoz képest végül magasabb hozamot kellett fizetnie a papírok után.

További részletek a G7 cikkében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A luxus felszíne alatt valami nagyon rohad

A luxus felszíne alatt valami nagyon rohad

154-en kapták el a koronavírust egy soproni idősotthonban

154-en kapták el a koronavírust egy soproni idősotthonban

Radar360: Orbán a valóságban és filmen is Németország fókuszában

Radar360: Orbán a valóságban és filmen is Németország fókuszában