szerző:
hvg.hu

Egyre több magyar hagyja el az országot, ráadásul inkább a magas végzettségűek vándorolnak ki.

Közel 340 ezer magyar dolgozik külföldön – erre jutott az Eurostat felmérése. Az unió statisztikai hivatala ráadásul csak a 20 és 64 év közöttieket mérte, vagyis azokkal nem is számoltak, akik rögtön az érettségi után kimentek külföldre tanulni, és még nincsenek húszévesek, ahogy a kivándorolt magyarok gyerekeivel sem. Ugyanígy nem számítanak a 340 ezerbe azok, akik nem az EU-ban élnek, de ők túl sokan azért nincsenek.

A 20-64 éves magyaroknak az 5,2 százaléka él más uniós tagállamban. Ez látványos növekedés, ugyanis még 2012-ben is csak 2,4 százalékos volt az arány, 2007-ben pedig csak 1,7 százalékos.

A magyar arány ahhoz képest még nem is túl magas, mint amit a környező országokban mérnek: a szlovákok 6, a lengyelek 7,8, a bolgárok 12,5 százaléka dolgozik más országban, míg az egész EU-ban Romániában legmagasabb az arány, 19,7 százalékos. A régiónkból egyedül a csehek nem akarnak kivándorolni, ott alig 1,8 százalékot mértek. Az nem nagy meglepetés, hogy a lista másik végén Németország áll, a németek alig 1 százaléka gondolta úgy, hogy jobban megéri más országban dolgozni.

Az is kiderül a számokból, hogy az iskolázottak hagyják el szívesebben az országot. Míg a teljes magyar 20–64 éves népességen belül 22,6 százalék járt felsőoktatási intézménybe, addig a kivándoroltak között 34,5 százalékos ez az arány.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!