szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ismét nyereséggel zárta az évet a Magyar Nemzeti Bank, bár már nem annyira jövedelmezők a devizaügyletek.

Csaknem 40 milliárd forintos eredménnyel zárta a tavalyi évet a Magyar Nemzeti Bank – derül ki a szervezet éves beszámolójából.  Ez azt jelenti, hogy Matolcsy György elnökségének újabb nyereséges évét zárja le, és még akkor is imponáló a profit, ha jóval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az eredmény 2016-ban még 54,3 milliárd volt, a különbség pedig jobbára abból ered, hogy csökkent az árfolyamnyereségből, illetve a devizakamatból eredő profit. A fő forrás azonban még mindig ez: a 273 milliárd forintos bevételből 200 millió származott a devizaügyletekből. (2014-ben, a forint utolsó nagy gyengülésekor még több mint 500 milliárdot kaszált a jegybank ezekből.)

A beszámolóból az is kiderül, hogy a készpénzállomány 533 milliárd forinttal nőtt tavaly, és az év végére meghaladta az 5100 milliárd forintot. Ezt jobbára a készpénzes megtakarítások és a fogyasztás növekedésével magyarázza a jegybank. Ide tartozik a pénzhamisítás is, amely tavaly is elenyésző volt: 716 darab hamis bankjegyet találtak, ezeknek a 83 százaléka 10 vagy 20 ezres volt.

Nőttek a jegybank működési költségei is tavaly, a 37,5 milliárd forint 6 százalékkal több a 2016-osnál. Ebből a nagyobb tételt a személyi kiadások tették ki, amelyek 5,7 százalékkal növekedtek tavaly. A beszámoló szerint banküzemi költségekre 15,16 milliárd ment el, és összesen 22,35 milliárd forintot költött személyi jellegű ráfordításokra a jegybank.

Ezt azt jelenti, hogy a tavaly átlagosan 1411 emberrel működő szervezet egy főre átlagosan 15,9 millió forintot költött, ebben a bérek, azok adói és járulékai, és egyéb, például a béren kívüli juttatások is benne vannak.

A beszámoló ezen a linken érhető el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Barack Obama élesen kritizálta Trump járványkezelését

Barack Obama élesen kritizálta Trump járványkezelését

Külföldre üldözi az orvostanhallgatókat az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Külföldre üldözi az orvostanhallgatókat az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Koronavírus: 3149 új fertőzött, 35 halott

Koronavírus: 3149 új fertőzött, 35 halott