szerző:
hvg.hu/MTI

Nem vonják még jobban az állam alá az önkormányzatok gazdálkodását – ígérte meg a kormány. Hogy Budapesttel mi történhet, még mindig nyitott kérdés.

Az állam lezártnak tekinti az önkormányzati rendszer átalakítását, nincs tervben további nagy szerkezeti változtatás - mondta Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) éves küldöttgyűlésén.

Az elmúlt hetekben sok híresztelést hallhattunk arról, hogy a kisebb települések gazdálkodását szigorúbban a kormány vagy a kormányhivatalok alá vonhatják, még arról is szó esett, hogy akár önkormányzatot sem választanának a legkisebb falvakban. Az államtitkár most megpróbált mindenkit megnyugtatni, de annyit azért hozzátett: az önkormányzatok feladatfinanszírozási rendszerében szükségesek még „finomhangolások”.

Szükség van arra, hogy minden település megválassza saját képviselőit, polgármestereit – tette hozzá Pogácsás.

Arról azonban, hogy Budapesttel mi történhet, nem ejtett szót az MTI tudósítása szerint. Pedig épp a fővárosban jöhet az egyik legnagyobb átalakítás, nagy kérdés például, hogy választhatnak-e a budapestiek főpolgármestert jövőre, ahogy az is, hogy átalakítják-e a kerületek rendszerét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!