szerző:
hvg.hu

Július 1-ig kell meghosszabbítani a teraszengedélyeket, de úgy tűnik, a II. kerületi önkormányzat akarva-akaratlanul keresztbe tett a Lövőház utcai vendéglátósoknak. Az engedély kiadását a társasház hozzájárulását igazoló közgyűlési határozathoz vagy hozzájárulási nyilatkozathoz kötik.

„Még szerencse, hogy nem volt bent az ügyintéző hölgy, mert ráborítottam volna az asztalt” mondja indulatosan egy neve elhallgatását éttermi menedzser az egyetlen értelmezhető budai korzón levő üzletükben. „Március 28-án kezdtem el intézni a teraszengedélyt, a papíron az állt, hogy ehhez méretarányos műszaki rajzra és a társasház hozzájárulását igazoló közgyűlési határozatra lesz szükség, de az ügyintéző állította, ezek valójában nem kellenek.” Az étterem kérelmét ezután mégis elutasították, a határozatban épp a műszaki rajz és a társasházi határozat hiányát kifogásolták.

Elutasító határozat az önkormányzattól - ezért nem nyithat teraszt az étterem
©

„Aggódunk, megkapjuk-e az engedélyt” nyilatkozta egy másik étterem tulajdonosa, aki szintén nem árulta el nevét, mert szeretne „normális viszonyban maradni” az önkormányzattal.  „A lakók nagyon ellenségesek, pedig nekünk, a vendéglátóhelyeknek köszönhetik azt, hogy az ingatlanaik annyira felértékelődtek. Semmi jóra nem számítok akkor, ha tényleg ők dönthetnek arról, kipakolhatjuk-e az utcára a székeket és az asztalokat.”

A Lövőház utcában lakók helyzete némiképp a pesti Király utcaiakéra hasonlít, persze polgáribb, budai kivitelben; valóban a szokásosnál nagyobb zajterhelésnek vannak kitéve, ez azonban részben a szomszédos Millenáris Park erősen kihangosított, hatalmas tömegeket vonzó rendezvényeinek köszönhető. A sétálóutcában este legkésőbb 11 órakor bezárják a teraszokat.

Az ügyben megkerestük az önkormányzatot, Balaton Balázs sajtóreferens szerint félreértésről van szó. A tulajdonosok szerint maximum az önkormányzati berkeken belül érthettek félre valamit, ők ugyanis az onnan kapott papírokkal tudják igazolni, mit is kértek tőlük. A vendéglátósok azért is állnak értetlenül a szabályozás előtt, mert éppen az önrkományzat fog nagyobb összegtől elesni, ha nem szedhetik be az éttermektől, kávézóktól a tetemes összegre rúgó területhasználati díjat.

„Ez az utca olyan, mint a Balaton; nagyon erős a szezonalitása, télen tiszta ráfizetés az egész. Ha nem kapjuk meg a teraszengedély, nem tudjuk nyáron behozni magunkat” magyarázta az a tulajdonos, akiről korábban még a kerületi önkormányzati lapban is méltató cikk jelent meg.

Bár az önkormányzat híresen rossz viszonyt ápol az utca legtöbb üzlethelyiségét bérbe adó vállalkozóval, úgy tűnik, nem személyes vagy politikai okok állnak a háttérben, például több tulaj is számot adott jobboldali beállítottságáról. Egyikük még azt is elmondta, ha akarná, a II. kerületi polgármestert, Láng Zsoltot is felhívhatná az ügyben – de egyelőre inkább az ügyvédjéhez fordult, és vele intézteti az engedélyeztetést.

Dankó Virág alpolgermester a cikk megjelenése után jelezte, a félreértés abból származhat, hogy bár a társasházi közös tulajdonú területek használatához valóban szükség van a lakók elfogadó határozatához, a vállalkozónak akkor is be kell szereznie egy "nullás" igazolást a társasháztól, ha csak önkormányzati területet használ. Az alpolgármester szerint minden vendéglátóipari helyiség teraszengedélyét el kell utasítaniuk, ha a kérvényező nem hoz igazolást a vállalkozásnak otthont adó társasháztól arról, hogy csak önkormányzati területet használ. Dankó Virág kitért arra is, hogy a decemberben elfogadott településképi rendeletnek is meg kell felelni, mert addig nem kérvényezhető a közterülethasználati engedély. A rendelettel az alpolgármester szerint egyszerűsíteni szerettek volna a folyamatokon, a változásokat azonban főleg a régóta ugyanazzal a funkcióval működő helyiségek tulajdonosai nem követik megfelelően, és azt is nehezményezik, hogy már meglévő bútoraikat a tepelülésképi megfelelés miatt esetleg cseréni kell.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Össztűz a kritikus médiára: hét lépés, amelyben a fasoszféra elpusztítja a sajtót

Össztűz a kritikus médiára: hét lépés, amelyben a fasoszféra elpusztítja a sajtót

Így segíthet a hajléktalan embereknek

Így segíthet a hajléktalan embereknek

20.10-kor, 21.45-kor, 22.35-kor figyelmeztették, majd vitték is – videó az első budapesti hajléktalanperről

20.10-kor, 21.45-kor, 22.35-kor figyelmeztették, majd vitték is – videó az első budapesti hajléktalanperről

Melyik miben jobb? - Tesztelték a magyar autó-, robogó-, bringamegosztókat

Melyik miben jobb? - Tesztelték a magyar autó-, robogó-, bringamegosztókat

Mexikói rendőrökkel csaptak össze az Amerikába tartó hondurasi menekültek

Mexikói rendőrökkel csaptak össze az Amerikába tartó hondurasi menekültek

Fojtófogás végezhetett a szaúdi újságíróval

Fojtófogás végezhetett a szaúdi újságíróval