szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Durvul a kereskedelmi háború.

Elítélték a G7 pénzügyminiszterei Donald Trump döntését arról, hogy még legnagyobb kereskedelmi partnereit is súlyos védővámokkal bünteti. A világ legfejlettebb gazdasági hatalmainak szombati, kanadai találkozóján arra szólították fel a csoport vezetőit, hogy jövő heti találkozójukon hozzanak döntést a világkereskedelmet és a versenyt súlyosan korlátozó büntetőintézkedések ügyében.

A szombati találkozó zárónyilatkozata az Egyesült Államok egyoldalú lépéseinek negatív hatásáról ír, és kétségbe vonja Trumpnak azt az érvelését is, miszerint a védővámok bevezetésére nemzetbiztonsági megfontolásból van szükség – idézi a Financial Times.

A lap kiemeli: igen ritka, hogy a szövetségen belül ilyen ellentétek húzódnának, különösen, hogy éppen a legnagyobb gazdasági hatalom, az Egyesült Államok ellen, amely általában maga áll a kezdeményezések élére.

A házigazda, Bill Morneau kanadai pénzügyminiszter ennél is tovább ment: a politikus szerint az USA azt kockáztatja, hogy aláássa azokat az értékeket, amelyek összetartják a szövetséget.

Donald Trump csütörtökön jelentette be, hogy az alumíniumra és az acélra kivetett védővámokat kiterjeszti az EU-ra, Mexikóra és Kanadára is. Brüsszel azóta jelezte, hogy a Kereskedelmi Világszervezethez fordul. Trump szokása szerint a Twitteren reagált a bírálatokra, ahol azt fejtegette, ha az USA nem vet ki vámot, partnerei viszont igen, akkor nem szabad, hanem ostoba kereskedelemről van szó. (Attól tekintsünk el, hogy az Egyesült Államok külkereskedelmi deficitjének a hátterében nem védővámok állnak.)

Egy másik posztban amiatt kesergett az amerikai elnök, hogy a Wall Street Journal vezető gazdasági lap arról megfeledkezik, ezek a vámok az amerikai államkasszába kerülnek. (És ha már ott volt, írt egy posztot arról is, hogy a Fox News nyeri a nézettségi versenyt a CNN ellenében.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyar zsüritagokat lenyűgözte a 2021-es Év Autója, most Ön is szavazhat

A magyar zsüritagokat lenyűgözte a 2021-es Év Autója, most Ön is szavazhat

Japán azt kéri Kínától, hogy hagyjon fel az anális koronavírustesztekkel

Japán azt kéri Kínától, hogy hagyjon fel az anális koronavírustesztekkel

"Nincs erre jobb szövegünk?" – a rendőrség szerint nem követett el bűncselekményt Müller Cecília

"Nincs erre jobb szövegünk?" – a rendőrség szerint nem követett el bűncselekményt Müller Cecília