szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Donald Trump amerikai elnök szabadkereskedelmi övezet létesítését javasolta a G7-országcsoport tagjai között a csoport kanadai csúcstalálkozójának szombati napján, mielőtt elutazott volna Szingapúrba.

Amint sajtóértekezletén kifejtette, ebben az övezetben nem volnának sem vámok, sem állami támogatások, sem kereskedelmi korlátok. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok igazságos hozzáférést követel magának a piacokon, és hogy vessenek véget az igazságtalan kereskedelmi gyakorlatoknak. "Az Egyesült Államokat évtizedeken át kihasználták" - jelentette ki, hozzátéve, hogy az "igazságtalan kereskedelmi megállapodásokért nem hibáztatja a G7-beli partnereit".

Trump kiválónak minősítette kapcsolatát a többi G7-es vezetővel, különösen Justin Trudeau kanadai kormányfővel, Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel, és nagyon jónak értékelte a kanadai csúcstalálkozót.

A találkozóra azonban rányomta bélyegét, hogy az USA és szövetségesei között komoly ellentétek vannak a kereskedelem és más fontos ügyek – például az Iránhoz fűződő kapcsolatok vagy az izraeli-palesztin konfliktus – terén. Washington június elején vetett ki 25 százalékos vámot az EU-ból, Kanadából és Mexikóból érkező acéltermékekre, és 10 százalékosat az ugyanezen országokból származó alumíniumimportra.

©
A jelek szerint a G7 résztvevőinek nem sikerült zöld ágra vergődniük sem a vámok, sem általában a kereskedelem kérdésében. Angela Merkel német kancellár azzal érvelt, hogy jobb egyértelműen megfogalmazni a nézetkülönbségeket, mint az egység hamis benyomását kelteni. Könnyen lehet, hogy a szombat délután véget érő találkozón nem születik minden résztvevő által elfogadott közös záró nyilatkozat.

Trump ráadásul menet közben otthagyta a csúcstalálkozót, hogy Szingapúrba utazzon a Kim Dzsong Un észak-koreai elnökkel kedden tartandó történelmi megbeszélésére. Így az előtt távozott, hogy a G7 napirendjére került a klímaváltozás, az óceánok szennyezettsége és a nemek egyenlőségének kérdése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A lányok nem csak szórakozni akarnak – 40 dal zseniális nőktől

A lányok nem csak szórakozni akarnak – 40 dal zseniális nőktől

Eltűnő fotók jönnek a WhatsAppra

Eltűnő fotók jönnek a WhatsAppra

A kamara szerint elkerülhetetlen a hús- és tejtermékek drágulása

A kamara szerint elkerülhetetlen a hús- és tejtermékek drágulása