szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ígéretek szerint jövő szeptemberig 15 kerületben, több mint 30 helyszínen szerelnek fel a régiek helyett korszerű lámpákat. A modernizációval körülbelül 60 millió forintot takaríthat meg évente a főváros.

Aláírták kedden a nyertes ajánlattevőkkel a szerződést, így augusztusban megkezdődhet körülbelül hétezer világítótest LED-es korszerűsítése Budapesten, a Fővárosi Közgyűlés által erre a célra biztosított forrásból. A lámpatestek 590 millió forintos beszerzési költsége alig tíz év alatt megtérül az áramdíj-megtakarításból – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A körülbelül hétezer, többségében már amortizált világítótest korszerűsítését a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. végzi el a főváros 15 kerületében, több mint 30 helyszínen – olvasható a közleményben.

Azt írták: a pályázat eredményeként több mint 1,7 millió kilowattóra energiát, körülbelül 60 millió forintot takaríthat meg évente a főváros. A munka augusztusban kezdődik és várhatóan jövő szeptemberig tart.

Jelezték: a tavaly novemberben megjelent közbeszerzést tizenegy részben hirdették meg, tízben sikeres volt a pályázat, egy részben nem érkezett ajánlat, ezért azt ősszel ismét kiírják módosított, több területre bontott formában.

Ismertették: a pályázaton hat ajánlattevő vett részt, közülük három pályázó anyaga felelt meg a műszaki előírásoknak. A nyertes kiválasztásában a műszaki feltételeknek megfelelés mellett a legkedvezőbb ár, a legkisebb energiafogyasztás és a minél hosszabb jótállási idő biztosítása döntött.

A tíz ajánlati részből hatot a General Electric Lighting Kft. (áprilistól Tungsram Operations Kft.), négyet pedig a Fénysportlux Kft. nyert meg. Utóbbi vállalat egy lettországi gyártó, a Visulo termékeivel már bemutatkozott tavaly Budapesten a Szentendrei úti világítótestek korszerűsítésekor – jegyezték meg.

A pályázóknak olyan feltételeknek kellett megfelelniük, amelyekkel biztosítható a szabványos, magas színvonalú megvilágítás. Feltétel volt, hogy a világítótesteket a nemzetközi szabványnak megfelelő csatlakozóaljzattal lássák el, amely lehetővé tesz bármely típusú távfelügyeletet, valamint okosfunkciók befogadását.

Közölték azt is: több különböző adottságú városrész közvilágítását modernizálják, lesz köztük bevezető főút, nagy forgalmú körút, lakótelepi terület, zöldövezeti és sűrűn lakott városi terület egyaránt.

A világítótestek átlagára nettó 86 ezer forint. A 10-14 éves jótállási időn belül a gyártók ingyen kötelesek bármely világítótestet vagy alkatrészt cserélni – tették hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2021-ben berobban az elektromos autók piaca

2021-ben berobban az elektromos autók piaca

Karanténba került az Airbus 500 dolgozója

Karanténba került az Airbus 500 dolgozója

Még mindig Liam Neeson akciófilmje a legnépszerűbb

Még mindig Liam Neeson akciófilmje a legnépszerűbb