szerző:
hvg.hu/MTI

Közzétette a brit belügyminisztérium a pontos feltételekre vonatkozó tervezetét.

A Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgároknak "néhány nagyon egyszerű kérdésre" kell csak válaszolniuk ahhoz, hogy a brit EU-tagság megszűnése után is változatlan jogosultságokkal, állandó letelepedési engedéllyel az országban maradhassanak – mondta csütörtökön a brit belügyminiszter.

Sajid Javid a brit parlament felső házának európai uniós igazságügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottságában ismertette a belügyi tárca álláspontját a külföldi EU-állampolgárok majdani státuszával kapcsolatban. A meghallgatáson kijelentette: azoktól az uniós állampolgároktól, akik a Brexit után is Nagy-Britanniában kívánnak maradni, a brit hatóságok mindössze annyit kérnek majd, hogy hitelesen igazolják személyazonosságukat, nyilatkozzanak arról, hogy a múltban született-e ellenük elmarasztaló bírósági ítélet valamely bűncselekmény miatt, és igazolják, hogy életvitelszerűen Nagy-Britanniában élnek.

Javid szerint a válaszok hatósági ellenőrzése után a folyamodványok ügyében "nagyon gyorsan" megszületnek majd a döntések.

A belügyminisztérium a meghallgatás után nem sokkal közzé is tette a szigetországban élő uniós állampolgárok jogi státuszával kapcsolatos javaslatát. A 60 oldalas dokumentum részletezi, kik és hogyan juthatnak hozzá az engedélyhez, amely 2020. december 31-e után rendezi státuszukat.

Az államtitkár elmondta: az állandó letelepedett státusért folyamodó külföldi uniós polgárok online felületen, akár okostelefonjukra letölthető alkalmazás segítségével is beterjeszthetik majd kérvényüket. A Guardian megjegyzi: az alkalmazás csak androidos készülékeken lesz majd elérhető, iPhone-on nem.

A program várhatóan még ebben az évben elindul, az érintetteknek 2021. június 30-ig lesz lehetőségük a regisztráció elindítására. Ennek keretében a következő személyek jelentkezhetnek:

  • uniós állampolgárok és családtagjaik, akik 2020. december 31-én legalább öt éve folyamatosan Nagy-Britanniában élnek. Ők a határozatlan idejű letelepedésre jogosultak
  • azok az uniós állampolgárok és családtagjaik, akik 2020. december 31-e előtt érkeztek, de még nem éltek öt évet folyamatosan a szigetországban, „előzetes letelepedett státuszt” (pre-settled status) igényelhetnek, ha pedig letelik az öt év, ők is jogosulttá válnak a letelepedésre. Utóbbi kérelmüket 2019 áprilisa után ingyen nyújthatják be.
  • azok a rokonok (házastárs, élettárs, bejegyzett élettárs, gyermek, unoka, nagyszülő), akik külföldön élnek, szintén csatlakozhatnak a letelepedett státuszt elnyerő személyhez, feltéve, ha viszonyuk 2020. december 31-e előtt fennállt. Természetesen a később születendő gyermekek számára is biztosított a lehetőség.

A két státusz valamelyikét elnyerő polgárok – akárcsak most – jogosultak lesznek minden szociális ellátásra, és munkát is a mostani feltételek mellett vállalhatnak.

A kérelmezőknek a következőket kell igazolniuk:

  • Személyazonosság. Ehhez elegendő az útlevél vagy a személyi igazolvány.
  • Életvitelszerű tartózkodás igazolása. Ezt lehet igazolni bankszámlakivonattal, az adóhivataltól vagy a munkáltatótól kapott igazolással, fizetési papírral, sőt, rezsiszámlával is. Az viszont nem elég, ha valaki fotókat mutogat a hivatalban.  
  • Büntetlen előélet. Ezt a dokumentum szerint nem a kérelmezőnek kell igazolnia, hanem a hivatalnak jogában áll ezt ellenőrizni. Az egyes kérelmezők büntetőjogi múltjával kapcsolatban a hatóságok azt fogják ellenőrizni, hogy nem jelentenek-e biztonsági kockázatot, illetve nem súlyos, sorozatos bűncselekmények elkövetőiről van-e szó. Kisebb kihágások azonban nem jelentenek akadályt.

A letelepedett státusért folyamodó felnőtteknek 65 font eljárási díjat kell fizetniük. A díj a 16 év alatti gyerekek esetében 32,50 font lesz. A státuszt elnyerők egy azonosító számot kapnak, útlevelet vagy személyi igazolványt nem. Az azonosítóra lesz majd szükségük például az orvosi ellátás igénybe vételekor.

A jogosultsággal és az ügyintézéssel kapcsolatos szabályokat tartalmazó tervezet a brit belügyminisztérium oldalán tölthető le.

A belügyminisztérium úgy számol, hogy napi 4500 igénylés érkezik majd.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!