szerző:
hvg.hu

Megkongatták a vészharangot a francia halászati szakmai szervezetek országos konferenciáján. Két éven belül minden hatodik francia halász, tehát kétezer ember nyugdíjba megy és nincs utánpótlás.

A kilencvenes évek végén a tengeri halászat egyfajta „utált szakma” lett, legalábbis zöld elit körökben. „A túlhalászással fajokat fenyegetnek, ennek megálljt kell parancsolni” – harsogták akkortájt a környezetvédők. Persze volt is benne igazság, bizonyos, a nagyközönség által ismert és kedvelt halfajták tényleg veszélybe kerültek. De közben, nem kis részt az EU szigorú halászati kvótáinak köszönhetően javult a helyzet: most már van, sőt lesz is bőven hal. De a szakma imázsa romlott, egyre kevesebb fiatal választotta ezt a mesterséget. Pedig a kereset nem rossz: a tengeri halászok havi átlag bére 3000-3500 euró. Ez forintban milliós fizetés.

Hogy mégis kevés fiatal választja ezt a szakmát, az azzal is magyarázható, hogy az utóbbi két évtizedben elmaradt a flotta felújítása. A hajók nagyon kényelmetlen munkahelynek számítanak. Márpedig a mai fiatalok számára egy kisebb fizuval, de kényelmes körülményekkel járó munkahely vonzóbb, mint a viharos tenger. Az utóbbi években megindult a halászflotta modernizálása, de a szakma presztízse nem nőtt. Évente 600 francia fiatal kerül ki a tengeri halászati képzést nyújtó szakközépiskolákból. A szakszervezetek szerint sokkal több pályakezdőre lenne szükség.

 A másik korlátozó tényező, hogy a halászat tipikusan férfiaknak való szakmaként él a köztudatban. Jelenleg a hivatalosan regisztrált személyzetnek csupán a 0,5 százaléka nő, a szakszervezeti kimutatás szerint. Pedig a modernizációval már olyan munkalehetőségek is adódnak a korszerű halászhajókon, amelyeket nők is betölthetnek. Valami ígéretes változás azért alakulóban van. Az egyik francia halászati szakközépiskolában, a most induló képzési periódusban a diákok fele lány.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!