szerző:
hvg.hu

Az átálláshoz körülbelül másfél év kell majd.

Bejelentette a Harley-Davidson, hogy az Európai Unió piacára készített motorok gyártását elviszi az Egyesült Államokból. Az ügy előzménye, hogy az USA 25 százalékos vámot vetett ki az acéltermékek importjára, és 10 százalékost az alumíniuméra. Erre válaszul az EU súlyos büntetővámokat vetett ki az Egyesült Államok ellen. A vámháborúról itt írtunk bővebben.

A motorgyártó cég szerint a vám 6-ról 31 százalékra emelése nagyjából 2200 dollárral drágítja a motorokat – ez évente körülbelül 90-100 millió dolláros többletköltséget jelentene a vállalat számára.

A cég a motorkerékpárokat máshol gyártja majd le, hogy így kerülje meg az európai vámokat. Jelenleg Indiában, Ausztráliában, Brazíliában és Thaiföldön is van üzemük: az átálláshoz további beruházásokra és nagyjából 18 hónapra lesz szükség – írja a Bloomberg.

A büntetővám a Levi'st és az Államokban gyártott viszkiket is érinti.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!