szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Legalábbis erről tanúskodnak azok a műholdfelvételek, melyeket a 38 North megfigyelő központ elemzett.

 A Washington Post és a South China Morning Post szerint Észak-Korea egyáltalán nem állt le az urándúsítással, ahogy ezt a szingapúri csúcstalálkozó után Washingtonban gondolták.

Donald Trump és Kim Dzsong Un abban állapodott meg, hogy Észak-Korea fokozatosan leszereli nukleáris fegyvereit, ezért cserébe az Egyesült Államok feloldja azokat a szankciókat, melyeket a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer ellen bevezetett. Csakhogy Donald Trump épp most egy évvel meghosszabbította a szankciókat Észak-Korea ellen. A szankciókat még Obama elnök vezette be Észak-Korea nukleáris programja miatt 2008-ban. Azóta minden évben az amerikai elnök meghosszabbította a határidőt, hiszen a nukleáris fenyegetés Észak-Korea oldaláról egyre komolyabb lett.

A szankciók nyomorúságos életre kárhoztatják Észak-Korea népét, miközben a nukleáris és rakétafejlesztésre mindig talál pénzt az ifjú diktátor, aki úgy érzi, ettől függ nemcsak a hatalma, de az élete is. Előtte lebeg ugyanis Kadhafi és Szaddám Huszein példája. A szankciók nemcsak Észak-Korea jelenét, de a jövőjét is alapvetően befolyásolják: a külföldi befektetők zöme ugyanis ettől teszi függővé, hogy kockáztassa-e a pénzét az országban.

 Jim Mattis amerikai hadügyminiszter Pekingben tárgyalt, csütörtökön pedig Szöulban folytatja távol-keleti körútját. A Pentagon főnöke utalt arra, hogy leállítottak több nagy hadgyakorlatot a koreai félszigeten és a környező vizeken, hogy eleget tegyenek a szingapúri csúcs megállapodásának. Azt persze nem közölte, hogy valójában miben is állapodott meg Donald Trump és Kim Dzsong Un. A párbeszéd mindenesetre folytatódik az USA és Észak-Korea között. A South China Morning Post értesülései szerint Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hamarosan újra Phenjanba látogat. Idén ez lesz az amerikai diplomácia vezetőjének harmadik látogatása Észak-Koreában Mennyiben zavarja ezt a diplomáciát, hogy Jongbjonban továbbra is dúsítják az uránt? Washingtonban azt veszik észre, amit észre akarnak venni: Irán esetében Trump kilépett az atomalkuból. Észak-Koreával beleugrott egy másik atomalkuba, melynek a részleteit csak nagyon kevesen ismerik. Jim Mattis hadügyminiszter dél-koreai tárgyalási után talán lesznek új válaszok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az örmény népirtás elismerésére készül Joe Biden

Az örmény népirtás elismerésére készül Joe Biden

350 ezer forint Covid-bónuszt kapnak a győri Audi-gyár dolgozói

350 ezer forint Covid-bónuszt kapnak a győri Audi-gyár dolgozói

Egy jelentés szerint sokkal jobban kellene hangsúlyozni, hogy az oltások működnek, és érdemes őket beadatni

Egy jelentés szerint sokkal jobban kellene hangsúlyozni, hogy az oltások működnek, és érdemes őket beadatni