szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A The Washington Post európai forrásai szerint Trump komoly ígéretet tett Macronnak cserébe azért, ha a franciáknak tényleg eszükbe jutna kilépniük az EU-ból.

A The Washington Post értesülései szerint Donald Trump amerikai elnök felvetette Emmanuel Macron francia elnöknek április végi fehér házi magánjellegű megbeszélésükön, hogy Franciaország lépjen ki az Európai Unióból, és cserébe az Egyesült Államok jobb kereskedelmi feltételeket biztosít számára, mint amilyeneket az EU tagországaként élvez.

Az amerikai napilap két európai illetékesre hivatkozva írja ezt. A magánjellegű megbeszéléskor Trump kereskedelmi kérdésekről tárgyalt Macronnal, és egyszer csak azt kérdezte tőle: "Miért nem lép ki az EU-ból?". Megjegyezte, hogy ebben az esetben Washington olyan kétoldalú kereskedelmi feltételeket biztosítana Franciaországnak, amelyek jobban azoknál, mint amelyeket az Egyesült Államok nyújt egészében az Európai Uniónak.

A Fehér Házban nem kérdőjelezték meg a lapértesülés hitelességét, de kommentálni sem akarták.

A The Washington Post szerint Trump felvetése azt mutatja, hogy neki és azoknak, akik megválasztották, alapvető ismereteik sincsenek Macron nézeteiről.

Az amerikai lap megjegyzi, hogy Trump választási kampánya óta nyilvánosan ócsárolja az EU-t és a NATO-t. Felidézi, hogy egy hete egy észak-dakotai rendezvényen Trump azt mondta: "Az Európai Unió természetesen hasznot akar húzni az Egyesült Államokból, hogy kiürítse a malacperselyünket".

A The Washington Post azt is felemlegeti: Trump a három héttel ezelőtti kanadai G7-csúcson azt mondta, hogy a NATO "ugyanolyan  csapnivaló", mint Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA). Arról beszélt Stefan Löfven svéd miniszterelnöknek, hogy az Egyesült Államoknak ki kéne lépnie a NATO-ból, majd nem ildomos támadást intézett Angela Merkel ellen a német kancellár számára legkellemetlenebb pillanatban.

Macron a brüsszeli EU-csúcson reagált a hírre:

Két dolog: ami zárt ajtók mögött hangzik el, az maradjon is ott, és azt sem tartom jónak, hogy belemenjünk egy olyan vitába, amilyenbe szeretnének minket belerángatni, ezért nem kommentálnám.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Venezuela új lapot nyitna Bidennel

Venezuela új lapot nyitna Bidennel

"Próbáltam nem fázni" - Bernie Sanders reagált a róla készült mémekre

"Próbáltam nem fázni" - Bernie Sanders reagált a róla készült mémekre