szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A 125 milliós Mexikó lakóinak fele a szegénységi küszöb alatt küszködik, és ők szavaztak a baloldali populista jelöltre, aki jobb életet ígért nekik. Van egy „csodafegyvere”.

Andres Manuel Lopez Obrador, Mexikóváros korábbi polgármestere eddig örökös vesztesnek látszott, de az elégedetlenség elsöpörte a hagyományos baloldali és jobboldali pártot, melyek száz éven keresztül kormányozták Mexikót. Az ország gazdasága szépen fejlődött: a GDP meghaladja az 1200 milliárd dollárt, de a szakadék Mexikó és az USA között nem csökkent. Ezért továbbra is óriási a kivándorlási hullám, amivel szemben Trump kerítést akar építeni végig a határon. Trump most gratulált a déli szomszéd új elnökének, és jelezte: kész az együttműködésre. Választási kampánya idején Trump Kína mellett elsősorban Mexikót bírálta, amiért az "ellopja az amerikaiak munkahelyeit".

A globalizáció Mexikót is felkészületlenül érte. Kezdetben majdnem mindenki örült annak, hogy jön az észak-amerikai tőke az után, hogy megalakult a NAFTA, az észak-amerikai szabadkereskedelmi társulás, mely az USA-ból, Kanadából és Mexikóból áll. A baloldali populista Andres Manuel Lopez Obrador kezdetben bírálta ezt, de már elfogadja, a jobboldali populista Trump viszont keménykedik: a tárgyalások rém lassan haladnak.

Közben észak-amerikai gazdasági tanácsadók intézték Mexikó ügyeit, szigorúan betartották a költségvetési fegyelmet azon az áron is, hogy az állam képtelen volt enyhíteni milliók nyomorúságán. Az új elnök most változást ígért. Mindenekelőtt azt, hogy a nép is részesül a javakból, melyet az uralkodó elit és a külföldi befektetők fölöztek le eddig. De hogy lesz ebből költségvetési egyensúly? Nem jár úgy Mexikó, mint Venezuela, amely az évtizedes baloldali populista uralom után a gazdasági pangás áldozata – áruhiánnyal és óriási inflációval? Ráadásul Mexikó lakossága sokkal nagyobb és még olajhatalomnak sem számít, mint Venezuela.

Megállítjuk a korrupciót – mondják az új elnök tanácsadói. Innen sok pénz jöhet. A gazdasági szakértők többsége szkeptikus, ugyanis ezt már korábbi elnökök is megígérték. Csakhogy Andres Manuel Lopez Obradornak van egy csodafegyvere, melyre a Reuters tudósítója hívta fel a figyelmet.

Az új elnök meg akar állapodni a kartelekkel

Mexikó egyik legfőbb problémája az, hogy legtöbb pénzt hozó ágazata a kábítószer-kereskedelem. A kartellek iszonyúan sokat keresnek és lefizetnek mindenkit a politikai életben, a rendőrségnél vagy a hadseregben. Aki pedig nem tetszik nekik, azt egészen egyszerűen lelövetik a nyílt utcán. Mexikóban 145 politikust lőttek le a választási kampány során. Ráadásul a többségük nem tisztességes politikus volt, aki bátran szembeszegült a kartelekkel, hanem épp ellenkezőleg egy-egy maffia kijáró embereként szolgált. Csakhogy ezen a piacon is konkurenciaharc zajlik.

Andres Manuel Lopez Obrador elnök többször is megdicsérte azt a püspököt, aki megállapodott a helyi kábítószer-kereskedő maffiával. Természetesen a katolikus püspök csak közvetítő volt, de a paktum sikeresnek bizonyult: a helyi háborúskodás megszűnt. Az új elnök állítólag a kolumbiai modellt tekinti irányadónak. A drogtermelés központjának számító államban a hatalom megállapodott azokkal a fegyveres szervezetekkel, melyek ellenőrizték a hatalmas hasznot hozó bizniszt. Volt közöttük jobboldali milícia éppúgy, mint baloldali. Ez utóbbi, a FARC nagyobb nyilvánosságot kapott, hiszen kezdetben szocialista forradalmat hirdetett. A végén már kábítószerkartellként működött, mellyel a kormányzat megállapodott. Persze semmi sem tart örökké, az új jobboldali elnök szeretne véget vetni ennek Kolumbiában.

Mexikóban viszont épp a tárgyalásokra készül a nagy többséggel megválasztott baloldali populista elnök. Ideje lesz rá bőven, Mexikó alkotmánya szerint csak december elsején veszi át a hivatalát. Az új elnök máris közölte: nem költözik be az elnöki palotába, ahol elődei nem túlságosan nagy figyelmet fordítottak a nép életszínvonalára, hanem Mexikóváros régi központjában marad. Ott ahol a főváros polgármestere volt. Ahol százezrek ünnepelték az örökös vesztes elsöprő választási győzelmét.

Sikerül-e megvalósítania reformelképzeléseit? Ez jelentős részben attól függ, hogy lesz-e megállapodás a kartelekkel, amelyek eddig majdnem mindenkit megvettek Mexikóban. Az új elnöknek természetesen zöld ágra kell vergődnie Donald Trumppal is. Ilyen szempontból szerencséje van: Trump ugyanis azért keménykedik, mert novemberben választásokat tartanak az Egyesült Államokban. Ha a republikánusok bukják a többséget a washingtoni kongresszusban, akkor ő is nehéz helyzetbe kerülhet. Andres Manuel Lopez Obrador csak december elsején veszi át a hatalmat, vagyis egy szelídebb Trumppal találkozhat, aki America First politikáját nem kizárólag partnerei – köztük Mexikó – lenyomásával kívánja megvalósítani.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Niedermüller: Kiszorítanám a taxisokat, mert ők is viszik a drogot egyik helyről a másikra

Niedermüller: Kiszorítanám a taxisokat, mert ők is viszik a drogot egyik helyről a másikra

Nem lesz automatikusan biztosított, aki társas vállalkozás tagja

Nem lesz automatikusan biztosított, aki társas vállalkozás tagja

Minden villanyautót, a Teslát is legyorsulja az első elektromos Porsche

Minden villanyautót, a Teslát is legyorsulja az első elektromos Porsche