szerző:
hvg.hu

Az afrikai történelem és a művészettörténet szakértői szerint a fekete kontinens legértékesebb műtárgyainak 90 százaléka jelenleg európai múzeumokban és magángyűjteményekben található.

 A British Museum, több párizsi kiállítóterem, a brüsszeli Tervuren múzeum, továbbá még néhány német múzeum is tele van a gyarmatosítás időszaka előtti afrikai alkotásokkal. Nemrég Párizsban az UNESCO égisze alatt tartottak egy nemzetközi konferenciát a műtárgyak visszaszolgáltatásáról. Ezen nem sok konkrét eredmény született. Először is azért, mert a gyarmati időkben Európába került, többnyire rabolt műtárgyak jogi helyzete azóta „rendeződött”. Vagyis a jelenlegi birtokos, egy múzeum vagy egy gyűjtő, hivatalos dokumentumokkal tudja bizonytani, hogy ő a műtárgy jogos tulajdonosa.

 Az afrikai országok képviselői viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy a gyarmati háborúk során a műkincseket egyszerűen elrabolták. Jó esetben antropológusok, művészettörténészek, etnográfusok kezébe kerültek e tárgyak és vizsgálatuk végül hasznos tudományos eredményekhez is vezetett. Macron francia elnök tavaly novemberben megígérte: öt éven belül visszajutnak Afrikába a fekete kontinens kulturális örökségét jelentő műtárgyak. A folyamat jogi része bonyolult, például a görögök (merthogy tőlük is sok mindent elloptak), George Clooney feleségét, a híres libanoni ügyvédet, Amal Clooney-t bízták meg, hogy szerezze vissza az angoloktól a híres Parthenon frízt. Eddig csak Németországtól sikerült Zimbabwénak visszaperelni egy igazán értékes műalkotást. A németek együttműködők, mert egyrészt a náci múlt és a külföldi fosztogatások miatt bűntudat munkál bennük, másrész a szovjet hadsereg is sok műkincset rabolt el Németországból a II. világháború alatt.

Nagyon nehéz számszerűsíteni az afrikai műtárgyak értékét. Hiszen ezek többsége nagy presztízsű egykori gyarmattartó hatalmak múzeumaiban van. De sok százmillió dollárról, sőt lehet, hogy milliárdokról van szó. Az európai szakértők egy része azért ellenzi a visszaszolgáltatást, mert szerintük Afrikában nincsenek meg a feltételek a műkincsek megfelelő tárolására, ha kell, restaurálására. A fekete kontinens szakértői viszont azt mondják, hogy ez elavult érvelés, és több modern, jól működő afrikai múzeumra hivatkoznak. A műkincsek visszaszerzése plusz lendületet adhatna az afrikai turizmusnak, amelyet eddig csak a szafari programok tartottak életben. A csata csak most kezdődik. Macron elnök tett egy politikai ígéretet, de minden egyes értékes műtárgy kapcsán egyedi jogi küzdelmek zajlanak majd, és Afrika győzelme, tehát a műkincsek visszaszolgáltatása, a francia elnök és az UNESCO támogatása mellett sem garantált. (képünk illusztráció)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
És akkor Varga Mihálynak támadt egy komoly gyanúja

És akkor Varga Mihálynak támadt egy komoly gyanúja

Gyurcsány irodája is megsemmisült a Teréz körúti tűzben

Gyurcsány irodája is megsemmisült a Teréz körúti tűzben

Hatalmas füsttel ég egy ház a Teréz körúton, nem jár a villamos a Jászai és az Oktogon között

Hatalmas füsttel ég egy ház a Teréz körúton, nem jár a villamos a Jászai és az Oktogon között

Kórházat mikor fogsz átadni? - széttrollkodták a fociakadémiát avató Orbán Viktor oldalát

Kórházat mikor fogsz átadni? - széttrollkodták a fociakadémiát avató Orbán Viktor oldalát

Manfred Weber nem lesz CSU elnök

Manfred Weber nem lesz CSU elnök

A meleg miatt drágul az áram

A meleg miatt drágul az áram