szerző:
hvg.hu

Június végére a kormány túllépte az egész évre tervezett hiánycélt – közölte a Pénzügyminisztérium.

Az államháztartás központi alrendszere 2018. június végéig 1420,5 milliárd forint hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés hiánya 1476,3 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 15,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 40,5 milliárd forintos többletet értek el. Júniusban a központi alrendszer 233 milliárd forintos hiánnyal zárt, amely mintegy harmada a 2017. azonos havi hiánynak. Az idei hiánycél 1361 milliárd forint, így az első hat havi hiány a cél 104 százaléka.

A legtöbb pénzt ezek vitték el:

  • a közútépítés és közúthálózat felújítása,
  • a Modern Városok Program beruházásai,
  • az Egészséges Budapest Program megvalósítása,
  • a MRE Bethesda Gyermekkórháza és a Budai Irgalmasrendi Kórház közös fejlesztése.

Az uniós projektek kifizetései elérték az 1118,4 milliárd forintot, mellyel szemben 2018 első hat hónapjában a költségvetésbe mintegy 162 milliárd forint uniós bevétel érkezett. Így az uniós támogatások megelőlegezése továbbra is kiemelt szerepet játszik a hazai büdzsében. Emellett júniusban a kamatkiadások ugyancsak jelentős összeget (268 milliárd forint) tettek ki, mivel több – döntően még 2008–2014 között kibocsátott, hosszú futamidejű, fix kamatozású – kötvénysorozatnak is ekkorra esett a kamatfizetési időpontja.

Ami a bevételeket illeti: 2018 első hat hónapjában

  • az általános forgalmi adóból 214,2 milliárd forinttal,
  • a személyi jövedelemadóból 128,3 milliárd forinttal,
  • a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból pedig 141,2 milliárd forinttal

magasabb az államkassza bevétele, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!