szerző:
hvg.hu

Még mindig sok a panasz az adóhivatal új csodafegyverére.

Július 1-jétől kötelező a vállalkozásoknak az online számlázás. Ennek lényege, hogy az általuk használt számlázó programok minden olyan számlát, amelynek áfatartalma meghaladja a 100 ezer forintot, automatikusan elküldenek az adóhatóságnak. A gazdálkodók ezen kívül lekérdezhetik az összes, adatszolgáltatással érintett számlájukat, a többi között a partnereik számláit is megnézhetik. Természetesen csak azokat, amelyeknél ők voltak a vevők vagy a számlacímzettek. A kormány ettől azt várja, hogy tovább fehéredik a gazdaság és jelentősen csökkennek a vállalkozók adminisztrációs terhei.

Csakhogy 10 nappal a szabályozás életbe lépése után a vállalkozók még mindig úgy érzik, nemhogy nem csökkentek, sokkal inkább nőttek a terheik.

A hvg.hu egyik olvasója arról számolt be, hogy míg egy számlát megírni mindössze 10 percig tart, azt rögzíteni a NAV rendszerében már háromnegyed órát. „A rögzítésnél nincs semmi automatizmus, semmit nem számol a rendszer, mindent manuálisan kell begépelni. Minden egyes tételnél külön ki kell számolni az áfát és többször beírni ugyanazt az adatot” – panaszolta.

Azt ugyan elismeri, hogy szükség van egy számlázó programra, de arra is figyelmeztet, hogy aki az áru átadásának helyszínén írja a számlát, nem tud számítógépes programot használni, csak kézi számla kiállítása jöhet szóba. Az új szabály szerint egyébként a 100 ezer forint feletti áfatartalmú kézi számlákat is rögzíteni kell a NAV oldalán.

Egy barátom napolajat terít a Balatonnál, felhívtam, hogy vigyázzon, mert ha a hó vége felé összejön valakinél az összesített 100 ezer forint áfa, akkor a korábbiakat is be kell gépelni a rendszerbe, azonnal bekapott egy felest

– írta.

Reklamált az adóhatóságnál is, arra volt kíváncsi, miért kell mindent tételesen beírni, miért nem elég csak a főbb adatokat felvinni az oldalra. Azt is szerette volna megtudni, hogy ha egy utazó üzletkötő péntekig több jelentenivaló számlát is összehoz, majd elmenne 9 nap szabadságra, akkor mi történik, számíthat-e büntetésre? Érdemi választ nem kapott.

„Hát így segíti a számlát író vállalkozókat a NAV, így igazán duplán bosszantó, hogy a kínaiak, a vietnámiak és az albánok nem írnak számlát, ha netán mégis, akkor is csak töredék értéken. Gondolom, ez a rendszer nem a számlaíró kedvet fogja erősíteni” – tette hozzá.

A NAV új csodafegyveréről itt írtunk részletesen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megtelt a temető Kőszegen, nincs pénz az újra

Megtelt a temető Kőszegen, nincs pénz az újra

"Némi fejtörést okoz" a kutatóknak az, amit az űrben száguldó aszteroidán találtak

"Némi fejtörést okoz" a kutatóknak az, amit az űrben száguldó aszteroidán találtak

Magyar valóság: órákon át osztották az ételt a Blahán a rászorulóknak

Magyar valóság: órákon át osztották az ételt a Blahán a rászorulóknak

A választások előtt még tagadta az érdi polgármester, hogy stadionja lesz a városnak

A választások előtt még tagadta az érdi polgármester, hogy stadionja lesz a városnak

Szaúd-Arábia elismerheti, hogy vallatásba halt bele az eltűnt újságíró

Szaúd-Arábia elismerheti, hogy vallatásba halt bele az eltűnt újságíró

Cseh mini-divatterepjáró: kistestvért kap a Skoda Karoq és Kodiaq

Cseh mini-divatterepjáró: kistestvért kap a Skoda Karoq és Kodiaq