szerző:
hvg.hu

Hívei jelenthették a kormányhivatalnak, hogy rendre élelmiszert oszt a plébániát vezető atya, szerintük nem biztonságosat. A hatósággal együtt a rendőrség is kiment a helyszínre, mint állítják: "biztosítani". A diakónus szerint neki elsődlegesen az egyházi törvényeket kell betartania.

Hívei jelenthették az illetékes hatóságnak Csépán, hogy a helyi plébánián rendszeresen élelmiszereket osztanak a rászorulóknak, szerintük nem biztonságosat, mert azokról az is kiderült, hogy néhánynak lejárt a szavatossága. A Jász-Nagykun Megyei Kormányhivatal munkatársai a rendőrséggel együtt mentek ki a plébániára – írja a szoljon.hu.

A kormányhivatal a helyszínen egy deka élelmiszert nem talált, de figyelmeztették a plébániát, hogy az adományok osztását, amennyiben élelmiszerről van szó, minden esetben be kell jelenteni a hatóságoknak, hogy annak eredetét, biztonságos fogyaszthatóságát ellenőrizni tudják, élelmiszert csak regisztrált szervezet adományozhat.

Antal András, a csépai plébániát vezető diakónus szerint azonban neki az elsődleges feladata az egyházi trvénykönyvben foglaltak betartása, ennek figyelembe vételével pedig a szegény sorsú emberek segítése:

„sten első tette, mindig a bőkezű adakozás. A parancsok, illetve az engedelmesség csak a második helyen következnek.

Az atya szerint neki szinte „előírás” mások megsegítése, de manapság a puszta törvény, a parancs betartására degradálódott minden. Szerinte a mostani lakossági bejelentés alapja az irigység, a rosszindulat. Gyakorlatilag a szegények napi életben maradásának ellehetetlenítésére tettek egyesek kísérletet.

Antal András felhívta a figyelmet arra is, az egyházi törvény kimondja, hogy egy vallási közösség saját belső szabálya, hitelvei és szertartási rendje szerint működik. Ezt állami szerv nem módosíthatja vagy bírálhatja felül. Az is törvénybe van rögzítve, hogy az állam a vallási közösségek irányítására, felügyeletére nem működtethet szervet és nem is hozhat létre.

Ennek ellenére a hatóság emberei azt állították, hogy ha az éhezőknek enni akarok adni, azt nem tehetem meg, ha nincs bejelentés a hivatal felé. Szomorú!

– vélekedik a diakónus, hozzátéve, az éhezők maguk mennek kérni a plébániára, nem pedig ő maga viszi el hozzájuk az élelmet, kötelezve arra őket, fogadják el és egyék meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Állami vezetőket is képezne a közszolgálati egyetem

Állami vezetőket is képezne a közszolgálati egyetem

Most egy ketrecharcos élőzött autózás közben, nem lett szép vége – videó

Most egy ketrecharcos élőzött autózás közben, nem lett szép vége – videó

Csináltak egy társkeresőt a Trumpra szavazó fiataloknak, és már az első nap megbukott

Csináltak egy társkeresőt a Trumpra szavazó fiataloknak, és már az első nap megbukott

10 millió eurót vernek el luxusautókra a világ egyik legkorruptabb országában

10 millió eurót vernek el luxusautókra a világ egyik legkorruptabb országában

Kipusztultak a szelídgesztenye-ültetvények, még drágább lesz a téli csemege

Kipusztultak a szelídgesztenye-ültetvények, még drágább lesz a téli csemege

Kódolva volt, hogy mindenki Meghan Markle hasát nézi

Kódolva volt, hogy mindenki Meghan Markle hasát nézi