szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hívei jelenthették a kormányhivatalnak, hogy rendre élelmiszert oszt a plébániát vezető atya, szerintük nem biztonságosat. A hatósággal együtt a rendőrség is kiment a helyszínre, mint állítják: "biztosítani". A diakónus szerint neki elsődlegesen az egyházi törvényeket kell betartania.

Hívei jelenthették az illetékes hatóságnak Csépán, hogy a helyi plébánián rendszeresen élelmiszereket osztanak a rászorulóknak, szerintük nem biztonságosat, mert azokról az is kiderült, hogy néhánynak lejárt a szavatossága. A Jász-Nagykun Megyei Kormányhivatal munkatársai a rendőrséggel együtt mentek ki a plébániára – írja a szoljon.hu.

A kormányhivatal a helyszínen egy deka élelmiszert nem talált, de figyelmeztették a plébániát, hogy az adományok osztását, amennyiben élelmiszerről van szó, minden esetben be kell jelenteni a hatóságoknak, hogy annak eredetét, biztonságos fogyaszthatóságát ellenőrizni tudják, élelmiszert csak regisztrált szervezet adományozhat.

Antal András, a csépai plébániát vezető diakónus szerint azonban neki az elsődleges feladata az egyházi trvénykönyvben foglaltak betartása, ennek figyelembe vételével pedig a szegény sorsú emberek segítése:

„sten első tette, mindig a bőkezű adakozás. A parancsok, illetve az engedelmesség csak a második helyen következnek.

Az atya szerint neki szinte „előírás” mások megsegítése, de manapság a puszta törvény, a parancs betartására degradálódott minden. Szerinte a mostani lakossági bejelentés alapja az irigység, a rosszindulat. Gyakorlatilag a szegények napi életben maradásának ellehetetlenítésére tettek egyesek kísérletet.

Antal András felhívta a figyelmet arra is, az egyházi törvény kimondja, hogy egy vallási közösség saját belső szabálya, hitelvei és szertartási rendje szerint működik. Ezt állami szerv nem módosíthatja vagy bírálhatja felül. Az is törvénybe van rögzítve, hogy az állam a vallási közösségek irányítására, felügyeletére nem működtethet szervet és nem is hozhat létre.

Ennek ellenére a hatóság emberei azt állították, hogy ha az éhezőknek enni akarok adni, azt nem tehetem meg, ha nincs bejelentés a hivatal felé. Szomorú!

– vélekedik a diakónus, hozzátéve, az éhezők maguk mennek kérni a plébániára, nem pedig ő maga viszi el hozzájuk az élelmet, kötelezve arra őket, fogadják el és egyék meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az iPhone 13 kijelzője alatt térhet vissza a Touch ID

Az iPhone 13 kijelzője alatt térhet vissza a Touch ID

Cukrászdát nyit Budapesten Gáspár Bea és lánya

Cukrászdát nyit Budapesten Gáspár Bea és lánya

26 év után véget érhet az 5-ajtós Lada Niva gyártása

26 év után véget érhet az 5-ajtós Lada Niva gyártása