szerző:
hvg.hu

A gyorsabb ügymenetet ígérő módosítás most éppen lassította az amúgy is lassan haladó gazdasági büntetőügyet. A büntetőeljárási törvényi változása miatt a határ melletti milliárdos árbevételű diszkontok tulajdonosait is érintő per csak három hónap múlva folytatódhat.

A perek gyorsabb bonyolítása is a büntetőeljárási törvény módosításának indokai között szerepelt, csütörtökön egy amúgy is régóta húzódód perben éppen az ellenkezőjét tapasztaltuk. A tizenkilenc vádlott közül ugyanis eddig mindösszesen ketten tettek arról nyilatkozatot, hogy részt kívánnak-e venni a bizonyítási eljárásban, vagy amellett, hogy teljes körű beismerő vallomást tesznek, mentesítést kérnek ez alól. A július elsejétől hatályos változás ugyanis a folyamatban lévő ügyeket is érinti, így most a per közepén is nyilatkoztatni kell a vádlottakat.

Az ügyészség bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, hamis magánokirat felhasználás vétsége, pénzmosás bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat több személy, köztük a tompai határon működő két, milliárdos árbevételű diszkontok tulajdonosai ellen. A bűnszervezet elleni vádról itt írtunk, de a másfél éve tartó per tárgyalásán még nem jártunk, mert az nem is szerepelt a közérdekű tárgyalások jegyzékében, pedig ebben még az olyan ügyet is feltüntetik, amely néhány pincei befőtt elcsenéséről szól.

A vádirat szerint egyébként az érintettek 2011 augusztusa és 2013 októbere között bűnszervezetet működtettek, és 600 millió forint áfát csalhattak el. A hozzánk eljuttatott dokumentumokban az áll, hogy a nyomozás szerint a csokoládét és egyéb termékeket külföldről hozták be, ami után nem fizettek áfát, az ügyletekhez pedig összesen 13 gazdasági társaságot hoztak létre, illetve használtak fel, bűnszervezetként működtek. Az ügyben vádlott egy külföldi állampolgár is, aki ismeretlen helyen tartózkodik, ő még az idézést sem vette át.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!