szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb ügyben indított keresetet Magyarország ellen az Európai Bizottság.

Az Európai Bíróság elé idézi Magyarországot Brüsszel az energiahálózati díjakra vonatkozó jogszabályai miatt. A három és fél éve tartó vitában az Európai Bizottság azt szeretné elérni, hogy Magyarországon ne a kormány, hanem az illetékes hatóság határozza meg a hálózatokhoz való hozzáférés feltételeit, költségeit. A bizottság azt is kifogásolja, hogy Magyarország energiaügyi jogszabályaiban olyan módosításokat fogadott el, amelyek korlátozzák a piaci szereplők azon jogát, hogy a nemzeti szabályozó szerv hálózati díjakra vonatkozó határozatainak teljes körű bírósági felülvizsgálatát kérjék.

Ez volt az a törvénycsomag, amelyet Németh Szilárd még rezsibiztos korában nyújtott be, és felvállalt célja az volt, hogy megvédje Brüsszeltől a rezsicsökkentés vívmányait.  Az Európai Bizottság ezzel szemben úgy látja, a magyar jogrendet épp az ilyen törvényektől kell megóvni, ezért 2015 februárjában felszólító levelet, 2016 decemberében és 2017 áprilisában pedig úgynevezett indokolással ellátott véleményt intézett Magyarországhoz e kérdésekkel kapcsolatban. Mivel az ország továbbra sem felel meg az uniós jogszabályoknak, a Bizottság úgy határozott, hogy e kérdéseket a Bíróság elé terjeszti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Akasszátok fel őket!” - zavargások Bejrútban a robbanás miatt

„Akasszátok fel őket!” - zavargások Bejrútban a robbanás miatt

A felmelegedés újabb hatalmas gyomrost vitt be az Északi-sarkon

A felmelegedés újabb hatalmas gyomrost vitt be az Északi-sarkon

Brazíliában meghaladta a hárommilliót a fertőzöttek és a százezret az elhunytak száma

Brazíliában meghaladta a hárommilliót a fertőzöttek és a százezret az elhunytak száma