szerző:
hvg.hu

A francia parlament illetékes bizottsága most terjesztette elő jelentését a tavaly bevezetett adótörvényről.

Franciaországban már nagyon régóta létezik a szupergazdagokra kivetett vagyonadó. Ezt sok szakértő értelmetlennek tartja, mert a rafinált gazdagok Belgiumba, Svájcba, Luxemburgba menekülnek, legalábbis papíron, a magas adók miatt. Bankárok, híres művészek, sportolók tucatjait lehetne sorolni, akik a vagyonadó miatt változtattak állampolgárságot, vagy legalábbis helyezték át állandó lakóhelyüket egy alacsonyabb adókulcsú szomszédos országba. De tavaly nyáron Emmanuel Macron elnökválasztási győzelme után, a mögötte álló új parlamenti többség, amely nagyrészt a baloldalról jött, a vagyonadó fenntartása, sőt szigorítása mellett volt. Nem a hivatalos bevallás, hanem a luxus életvitel látható jelei alapján javasolták az adóztatást.

Tehát: aki luxusjachton jár, vagy Ferrarival közlekedik és briliánsokat hord, azt meg kell adóztatni. Tavaly nyáron a nemzetgyűlés meg is szavazta a törvényt. Most került nyilvánosságra annak a kormánypárti képviselőnek a jelentése, aki a törvény alkalmazásának a hatékonyságát vizsgálta. Az eredmény lesújtó: például a luxusjachtokra kivetett adókból a kormány 10 millió euró körüli bevételre számított. A tényleges eredmény 82 500 euró. Vagyis a gazdagok az új törvényt is kijátszották: kereskedelmi vagy halászhajóként regisztráltatták luxus tengeri járműveiket. A másik trükk a külföldi zászló: a hivatalosan is magánjachtként elkönyvelt hajók 80 százaléka külföldi adóparadicsomok és operett államok zászlaja alatt hajózik, vagyis formálisan semmi közük a francia adórendszerhez. Eközben a francia tengeri kikötőkben ezerszámra láthatók a dúsgazdag franciák jachtjai, vagyis a luxus nyilvánvaló jelei. De az adóhatóságtól nem kell tartaniuk és továbbra is beleröhögnek a francia társadalom többségének a pofájába: ti dolgoztok, havi 3000 euróért, mi viszont milliárdokban úszunk és még annyira sem értékelünk titeket, hogy legalább az elvben hivatalos vagyonadó befizetésével hozzájáruljunk a közteherviseléshez. (képünk illusztráció)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Étterem ment tőzsdére Budapesten

Étterem ment tőzsdére Budapesten

Walters Lili: Ha szabad vagyok, mi okom, hogy ne legyek boldog?

Walters Lili: Ha szabad vagyok, mi okom, hogy ne legyek boldog?

Zsidóktól elrabolt kincsek változtatták meg a náci bírót

Zsidóktól elrabolt kincsek változtatták meg a náci bírót

Leállította az EU a lengyel legfelsőbb bíróság átalakítását

Leállította az EU a lengyel legfelsőbb bíróság átalakítását

Elfogyott a pénz a brit rakétaautó mögül

Elfogyott a pénz a brit rakétaautó mögül

Márki-Zay mellett kampányolt a beteghordó, kirúgták a hódmezővásárhelyi kórházból

Márki-Zay mellett kampányolt a beteghordó, kirúgták a hódmezővásárhelyi kórházból