szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vasúttársaság azt ígéri, hogy egyre több lesz a zárt rendszerű vécé a vonatokon.

Gőzerővel zajlik a MÁV utazási komfort javítását célzó programja: a vasúttársaság folyamatosan fiatalítja járműparkját, 2012 óta 670 régi személykocsit javítottak fel, valamint több vonalon új, FLIRT motorvonatokat állítottak forgalomba. Ezen kívül a MÁV-Start számára húsz darab, nemzetközi viszonylatra szánt intercity gyártása már zajlik, további hetven, kifejezetten belföldi használatra rendelt IC plusz személykocsi összeszerelését pedig előkészítik – tudta meg a Világgazdaság.

A vonatok esetében azonban nem csak a kocsik életkora jelent problémát, hanem a higiéniai körülmények is. Eddig a 2260 személyszállító jármű alig negyedét szerelték fel zárt rendszerű illemhellyel, a többi hullócsöves megoldású – vagyis a vécé tartalma egyszerűen a sínekre hullik.

Az uniós és a hazai szabványok értelmében az új vagy feljavított járművek csak zárt vécékkel helyezhetők üzembe. A MÁV azt ígéri, hogy az új járművek megérkezésével emelkedik majd a zárt illemhellyel ellátott kocsik aránya, a meglévő hullócsöves kocsik azonban addig is forgalomban maradnak. A vasúttársaság szerint ezek kivezetésére 2035-ig sor kerül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!