szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Napok óta nem szűnik a tűzvész Görögországban, eltűnt emberekről, állatokról érkeznek hírek, eddig legalább 79 halottat követelt a katasztrófa. Egy mezőn huszonhat felnőtt és gyerekek összeölelkezett holttestét találták meg.

Hétfő délután óta durva tűzvész tombol Görögországban Athén közelében. Gomolygó füstfelhők, tomboló lángok övezik a környéket, legalább 100 otthonra és 200 gépjárműre is átterjedt a tűz. A tragédiában a halottak száma szerda délelőtt a BBC szerint 79 volt, a sérültek száma kétszázhoz közelített.

©

Rengeteg embert keresnek továbbá a hatóságok, több mint 30 eltűnt emberről osztottak meg rokonai képeket csak a közösségi oldalakon. Ebben a Facebook-csoportban a tűzvész során elveszett állataikat keresik gazdáik.

©

Több száz tűzoltó igyekszik megfékezni a lángokat, az EU, illetve több másik ország, köztük Izrael és Oroszország is jelezte, hogy bekapcsolódnak az oltásba, ha kell, Görögország szerint egyelőre nincs szükség nemzetközi segítségre.

Az Attika-félszigeten szükségállapotot hirdettek, Alekszisz Ciprasz miniszterelnök pedig háromnapos gyászt rendelt el. Az alábbi videón a füst látszik az Akropolisz felett:

Tizenöt különböző helyen kapott lángra Athén környékén a növényzet. Noha a tűzvész Görögországban és a többi mediterrán országban is komoly és gyakori probléma, ezt az esetet gyújtogatók okozhatták, akik elhagyott otthonokat kerestek kifosztás céljából. Az alábbi videó az Attikán tomboló tűzvészt mutatja be:

A Euronews arról ír, hogy huszonhat halottat találtak egymás mellett, gyermekeket, felnőtteket, ahogy egymást átölelve fekszenek a fűben. Mindannyian meghaltak a lángokban.

Egy szemtanú azt mesélte:

amikor láttuk, hogy nincs kiút, hátrahagytuk az autót és hároméves gyerekünkkel a karunkban a tenger felé kezdtünk szaladni. Szerencsénk volt, épphogy elértük a vizet, mielőtt a lángok utolértek volna bennünket. Az a huszonhat ember is a tenger felé igyekezhetett, de ők valószínűleg nem jártak olyan szerencsével, mint mi, és még a mezőn érte őket utol a tűzvész.

A képre kattintva galériát talál a görögországi tűzvészről
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közel 500 kilométer elektromosan, ezt tudja a most leleplezett új Mercedes EQA

Közel 500 kilométer elektromosan, ezt tudja a most leleplezett új Mercedes EQA

Az oroszok szerint új vakcinájuk hatékonysága 100 százalékos

Az oroszok szerint új vakcinájuk hatékonysága 100 százalékos

Minden második eladott BMW már SUV Magyarországon

Minden második eladott BMW már SUV Magyarországon