szerző:
hvg.hu

Az igények benyújtására kiszabott határidőt is meg kellett hosszabbítani, mert kevesen jelentkeztek.

Nettó 35,5 millió forintot fizetett ki a kormányzat a Czeglédy-ügy károsultjainak – tudta meg a Nyugat.hu. A portál közérdekűadat-igényléssel jutott hozzá az adatokhoz. Ezekből az látszik, hogy a kormányhivatalok összesen 563 kárigényt tartottak megalapozottnak, így fejenként 63 ezer forint járt mindenkinek.

Czeglédy Csabát, aki szombathely szocialista önkormányzati képviselője volt, ügyvédként pedig az MSZP-t és a DK-t is képviselte, tavaly júniusban tartóztatták le költségvetési csalás gyanúja miatt. A gyanú szerint a politikus vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely munkaerő-közvetítéssel foglalkozott. Összesen 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy a céghálóban részt vevő iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették meg.

A kormánypárt még tavaly októberben jelentette be, hogy kártalanítani akarják a károsultakat, novemberben a parlament elfogadta az erről szóló törvényt. A fideszes politikusok és a kormánypárti sajtó már az első pillanattól arról beszéltek, hogy Czeglédy szervezetei több ezer diákmunkást károsítottak meg, így összesen százmilliós nagyságrendű kárt okoztak nekik. Arról viszont nem tudtak, hogy Czeglédy cége a letartóztatás előtt a megszokott időnél kicsit korábban a diákmunkások nagyobb részének átutalta a munkabéreket, így végül valamivel kevesebb lett a kár.

Az igények benyújtására megjelölt határidőt egyszer meg kellett hosszabbítani, mivel a portál szerint elsőre kevesen jelentkeztek.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
hvg.hu Itthon

Váratlanul megváltozott a vád a Czeglédy-ügyet is érintő szegedi perben

Az ítélethirdetésre kitűzött tárgyaláson jelentette be az ügyész, hogy módosítja a vádat: az eddig csalással gyanúsított iskolaszövetkezeti vádlottakat csupán bűnsegédletben marasztalná el. Időközben ugyanis az egyik vádlott vallomásában mindent Czeglédyre hárított. A bíró a bizonyítás folytatása mellett döntött, így még az sem kizárt, hogy ezt a pert egyesítik a Czeglédy-üggyel.

Befeküdt az EU-nak a Google, fontos változás jön az Androidban

Befeküdt az EU-nak a Google, fontos változás jön az Androidban

Máris kiesett Babos, nem jött össze a főtábla Miamiban

Máris kiesett Babos, nem jött össze a főtábla Miamiban

Még nem Tesla Supercharger, de elég gyors töltőt adott át a Mol

Még nem Tesla Supercharger, de elég gyors töltőt adott át a Mol

16 lövés a földön fekvő áldozatra – maradt  a rendőr enyhe büntetése

16 lövés a földön fekvő áldozatra – maradt a rendőr enyhe büntetése

Így kontrollálja majd a piás sofőröket a Volvo – videó

Így kontrollálja majd a piás sofőröket a Volvo – videó

Ki van éhezve a magyar internet erre a Chrome-bővítményre

Ki van éhezve a magyar internet erre a Chrome-bővítményre