szerző:
MTI / hvg.hu

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma több egészségügyi programját is eredményesnek ítélte, szerintük javultak az egészségügyi adataink, ezért még több ilyen sikeres programot terveznek.

A kormány célja, hogy a magyar emberek minél tovább éljenek, írja közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Szerintük a kormány különböző rendelkezéseinek köszönhető, hogy lényegesen lecsökkent a népességfogyás az elmúlt nyolc évben a 2002–2010-es időszakhoz képest, és nőtt a termékenységi ráta. A legfrissebb adatok szerint a férfiaknál 72,5 év, a nőknél pedig 79,6 év a várható élettartam, ami előbbieknél egyéves, utóbbiaknál 11 hónapos növekedést jelent a 2012-es számokhoz képest.

Kiemelték, az intézkedések hatása európai szinten is jelentős, ugyanis az uniós átlag stagnálást, illetve a születéskor várható egészséges életévek csökkenését mutatta, míg Magyarországon növekedés volt.

Az Emmi szerint a kormány amellett, hogy családpolitikájával támogatja a családokat a nyugodtabb, kiszámíthatóbb életben és a gyerekvállalásban, fontos népegészségügyi lépéseket is tett azért, hogy megelőzze a népbetegségeket.

Az egészségügyi fejlesztések során mintegy 500 milliárd forintból újultak meg vidéki kórházak, mentőállomások és rendelők, és elkezdődött az Egészséges Budapest Program, amelynek keretében a következő években 700 milliárdos fejlesztés valósul meg a fővárosi és a Pest megyei kórházakban, valamint járóbeteg-szakrendelőkben.

Készül egy népegészségügyi program is, amelynek célja, hogy hogy megelőzze a leggyakoribb népbetegségeket, azaz a daganatos, a keringési, a mozgásszervi, a gyermekkori, valamint a mentális betegségeket, és csökkentse az azok miatti halálozást, illetve javítsa a magyar lakosság egészségi állapotát, várható élettartamát, írják.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!