szerző:
hvg.hu

A tömegközlekedési cég még korábban perelte be a nyíregyházi önkormányzatot, mert szerintük a város nem ellentételezte a szolgáltatásaikat teljeskörűen. Az ítélkezési szünet kellős közepén dönthet a Nyíregyházi Törvényszék a követelésről.

A nyári szünet kellős közepén hozhat ítéletet a Nyíregyházi Törvényszék egy régóta a városban a tömegközlekedést bonyolító cég, az Észak Magyarországi Közlekedési Központ Zrt. és az önkormányzat közötti vitás ügyben. A tét: 800 millió forint.

Bár a Nyíregyházi Törvényszék szűkszavúan ad tájékoztatást nyilvános jegyzékében az ügyről, de a szabolcshir.hu még áprilisban beszámolt arról, hogy váratlanul újraindította a közlekedési cég a korábban felfüggesztett, 800 millió forint megfizetéséért indított perét.

Az áprilisi parlamenti választások után tartott nyíregyházi közgyűlésen derült ki váratlanul, hogy az ÉMKK Zrt. élesítette korábbi követelését az önkormányzattal szemben. Egy régi ügyről van szó a cikk szerint: évekkel ezelőtt állt elő a közlekedési társaság azzal, hogy pluszpénzt követelt a várostól azzal, hogy szolgáltatásaikat nem ellentételezték kellő mértékben. A követeléssel a város nem értett egyet, levélben kértek segítséget a megyei születésű, akkor még fejlesztési miniszter Seszták Miklóstól. A levélből, amelynek részletét közli a szabolcshir.hu áprilisi cikke, kiderül, hogy 2012-2015 közötti elszámolási vitáról van szó, amelyben a közlekedési cég veszteségpótlásra hivatkozva kéri a pluszpénzt.

Ekkor a miniszter az önkormányzat segítségére sietett, egyeztetéseket hívott össze, ezeknek köszönhetően függesztették fel a pert. Az önkormányzat a miniszternek küldött levelében azt is kifejti, hogy a 2012-es átalakulásakor több százmillió forint értékben ingatlanokat adott át az akkor átalakuló cégnek, majd részletek megfizetésében is megállapodtak. Az ÉMKK Zrt. ennek ellenére követel újra óriási összeget az önkormányzattól.

A Miskolc központú tömegközlekedési vállalat most ezt a pert indította újra, a Nyíregyházi Törvényszék a szokatlanul a nyári ítélkezési szünetre időzített tárgyalási napon hozhat döntést az ügyben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Merkel: Van esély jó és tartós Brexit-megállapodásra

Merkel: Van esély jó és tartós Brexit-megállapodásra

Káslerék megmagyarázzák: fogytán a gumikesztyű, de a magyar járványügy egyedülálló

Káslerék megmagyarázzák: fogytán a gumikesztyű, de a magyar járványügy egyedülálló

Magyar Idők: Ady Endre egy baloldal által készpénzen megvásárolt ember

Magyar Idők: Ady Endre egy baloldal által készpénzen megvásárolt ember

Stróman rokon helyett elegáns, angol módszerrel is megoldható a vagyonvédelem

Stróman rokon helyett elegáns, angol módszerrel is megoldható a vagyonvédelem

Bájos: oroszlánbébit szoptatott a gondos kutyamama

Bájos: oroszlánbébit szoptatott a gondos kutyamama

Megint visszapattant a Közbeszerzési Hatóság korrupciókutatók elleni keresete

Megint visszapattant a Közbeszerzési Hatóság korrupciókutatók elleni keresete