szerző:
hvg.hu

Sok helyen a vezetők nem tartják be a legalapvetőbb szabályokat sem.

Az utóbbi időben számos kórházat és szakrendelőt ellenőrzött az Állami Számvevőszék. A szervezet arra volt kíváncsi, hogy ezek az intézmények hogyan gazdálkodnak az államtól kapott pénzzel, illetve betartják-e a gazdálkodásukra vonatkozó szabályokat. Az ÁSZ elnöke szerint ez nem minden esetben teljesült, sőt: Domokos László úgy véli, egyes intézményekben rengeteg a hibás gyakorlat.

Anarchia. Botrány. Ez a két szó, ami először eszembe jut.”

– nyilatkozta Domokos a Magyar Időknek. Az ÁSZ-elnök szerint volt olyan kórház, ahol szinte minden vásárlást közbeszerzés nélkül oldottak meg, de előfordult az is, hogy egy-egy intézmény nem vezetett leltárt a fontosabb eszközökről, így azt sem tudták megmondani, miből mennyi van készleten, de sok helyen az elszámolások egyszerűen átláthatatlanok voltak.

A szakrendelők esetében sem volt túl rózsás a helyzet: a gazdálkodásról sokszor hamisan nyilatkoztak a vezetők, így több intézményben is kaotikus pénzügyi állapotok uralkodtak, a korrupció elleni kontrollrendszereket pedig több esetben nem alakították ki megfelelően.

©

Domokos kérdésre válaszolva elismerte, hogy az intézmények talán valóban pénzügyi gondokkal küzdenek, de szerinte az átláthatatlan gazdálkodás miatt ezt sem lehet biztosan megmondani. Az ÁSZ-elnök szerint ugyanakkor nincs mitől tartani: Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter elég tapasztalattal rendelkezik a probléma megoldásához, ráadásul erre több opció is van.

Például leválthatja az érintetteket és másokat nevezhet ki. Vagy összevonhatja az adott intézmény gazdálkodását egy másikkal, esetleg külön pénzügyest küldhet oda, de ezek mellett sok más módszer is szóba jöhet.”

– vélte Domokos. Az ÁSZ-elnök szerint azonban a legfontosabb a szemléletváltás: amíg az intézmények nem gazdálkodnak felelősen, addig a kormányzat sem tud mit tenni.

Korábban mi is megírtuk, hogy több kórházban vécépapír-automatákat helyeztek el arra az esetre, ha a betegek vagy a látogatók mindezt nem találnák meg a mosdókban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Gazdaság

Újabb kórházi osztályt függesztenek fel a nyárra

Nem tudják ellátni, ezért egy hónapig máshova viszik a betegeket a kecskeméti kórház intenzív osztályáról. Az állami fenntartó szerint felújítás, a szakszervezet, és egy kiszivárgott határozat szerint inkább munkaerőhiány lehet az ok.

Elemzés: az ellenzék végre nem volt ciki

Elemzés: az ellenzék végre nem volt ciki

Három kávézót is nyit a Starbucks, ebből az egyiket vidéken

Három kávézót is nyit a Starbucks, ebből az egyiket vidéken

Két órát dolgozunk azért a pénzért, amiért Ausztriában egyet

Két órát dolgozunk azért a pénzért, amiért Ausztriában egyet

Anarchista csoport tüntetett az athéni magyar nagykövetségnél

Anarchista csoport tüntetett az athéni magyar nagykövetségnél

"Minimum ezt érdemli Orbán Viktor" – utcára megy a PM a szavazás után – videó

"Minimum ezt érdemli Orbán Viktor" – utcára megy a PM a szavazás után – videó

Adventi irodalmi naptár – december 12.

Adventi irodalmi naptár – december 12.