szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sok helyen a vezetők nem tartják be a legalapvetőbb szabályokat sem.

Az utóbbi időben számos kórházat és szakrendelőt ellenőrzött az Állami Számvevőszék. A szervezet arra volt kíváncsi, hogy ezek az intézmények hogyan gazdálkodnak az államtól kapott pénzzel, illetve betartják-e a gazdálkodásukra vonatkozó szabályokat. Az ÁSZ elnöke szerint ez nem minden esetben teljesült, sőt: Domokos László úgy véli, egyes intézményekben rengeteg a hibás gyakorlat.

Anarchia. Botrány. Ez a két szó, ami először eszembe jut.”

– nyilatkozta Domokos a Magyar Időknek. Az ÁSZ-elnök szerint volt olyan kórház, ahol szinte minden vásárlást közbeszerzés nélkül oldottak meg, de előfordult az is, hogy egy-egy intézmény nem vezetett leltárt a fontosabb eszközökről, így azt sem tudták megmondani, miből mennyi van készleten, de sok helyen az elszámolások egyszerűen átláthatatlanok voltak.

A szakrendelők esetében sem volt túl rózsás a helyzet: a gazdálkodásról sokszor hamisan nyilatkoztak a vezetők, így több intézményben is kaotikus pénzügyi állapotok uralkodtak, a korrupció elleni kontrollrendszereket pedig több esetben nem alakították ki megfelelően.

©

Domokos kérdésre válaszolva elismerte, hogy az intézmények talán valóban pénzügyi gondokkal küzdenek, de szerinte az átláthatatlan gazdálkodás miatt ezt sem lehet biztosan megmondani. Az ÁSZ-elnök szerint ugyanakkor nincs mitől tartani: Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter elég tapasztalattal rendelkezik a probléma megoldásához, ráadásul erre több opció is van.

Például leválthatja az érintetteket és másokat nevezhet ki. Vagy összevonhatja az adott intézmény gazdálkodását egy másikkal, esetleg külön pénzügyest küldhet oda, de ezek mellett sok más módszer is szóba jöhet.”

– vélte Domokos. Az ÁSZ-elnök szerint azonban a legfontosabb a szemléletváltás: amíg az intézmények nem gazdálkodnak felelősen, addig a kormányzat sem tud mit tenni.

Korábban mi is megírtuk, hogy több kórházban vécépapír-automatákat helyeztek el arra az esetre, ha a betegek vagy a látogatók mindezt nem találnák meg a mosdókban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Újabb kórházi osztályt függesztenek fel a nyárra

Nem tudják ellátni, ezért egy hónapig máshova viszik a betegeket a kecskeméti kórház intenzív osztályáról. Az állami fenntartó szerint felújítás, a szakszervezet, és egy kiszivárgott határozat szerint inkább munkaerőhiány lehet az ok.

Áttörő felfedezést tettek az olasz fizikusok, segíthet megérteni a világegyetem működését

Áttörő felfedezést tettek az olasz fizikusok, segíthet megérteni a világegyetem működését

Meddig fújják az ismeretlen elektromos autógyártók tőzsdei lufiját?

Meddig fújják az ismeretlen elektromos autógyártók tőzsdei lufiját?

152 koronavírus-fertőzött hunyt el egy nap alatt

152 koronavírus-fertőzött hunyt el egy nap alatt