szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Átalakul a számítási rendszer.

Legalább kétszeresére nőhet minden nyugdíj Romániában – legalábbis ezt ígérte Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. A nagyobbik kormánypárt első embere az Antena 3 vasárnap esti műsorában beszélt az új, a tervek szerint csütörtökön benyújtandó nyugdíjtörvény-tervezetről. Ez alapján 2021-ben már 1875 lej lehet az úgynevezett nyugdíjpont értéke a 2016-os 871 lej helyett.

„Elvben 2021-ben a nyugdíjpont értéke 1875 lej lesz. Ezt elosztottuk 25-tel, átlagosan ennyi évet fizetünk nyugdíjjárulékot, és 75 jött ki, ez lesz a referenciapont értéke. 2021-től ez lesz a nyugdíjtörvény állandója, amelyet minden évben az inflációhoz igazítanak. Az új törvény több szakaszban lép hatályba, 2021-től azonban már ennek alapján számolják ki a nyugdíjakat (...) A referenciapont értékét, a 75-öt, megszorozzák a ledolgozott évek alapján gyűjtött pontszámmal, és ez adja majd a nyugdíj összegét. Ha például 40 pontot gyűjtöttél – sokaknak van 40 pontjuk –, 2021-től 3000 lej fölötti nyugdíjat kapsz" – idézte Dragneát a Maszol. Ez meghaladja a 206 ezer forintot.

A nagyobbik kormánypárt elnöke megerősítette, hogy az összes alkalmazottat évente tájékoztatni fogják az általa összegyűjtött pontok számáról. Azt is közölte, hogy bár a nyugdíjemelés "komoly" terhet ró a költségvetésre, van fedezet rá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: percekig ütötte egymást két férfi a tápiószelei családsegítő központban

Videó: percekig ütötte egymást két férfi a tápiószelei családsegítő központban

Munka nélkül maradtak a matadorok, jótékonysági bikaviadalt rendeznek a megsegítésükre

Munka nélkül maradtak a matadorok, jótékonysági bikaviadalt rendeznek a megsegítésükre

Újpesti címervita: az Alkotmánybíróság az UTE-nak adott igazat

Újpesti címervita: az Alkotmánybíróság az UTE-nak adott igazat