szerző:
hvg.hu/MTI

A kereskedelmi háborúnak messze még a vége.

Négy százalékot tudott erősödni a török líra, és egy dollárt újra hat líra körül jegyeztek szerdán. Ez 15 százalékos javulás a hétfői mélyponthoz képest, akkor egy dollárért több mint 7 lírát kellett adni. A javulást jobbára az ankarai vezetés lépéseinek tudják be, például annak, hogy az alapkamatnál magasabb felárral biztosított a jegybank likviditást a helyi bankoknak, miközben a bankfelügyelet korlátozásokkal igyekezett megakadályozni, hogy a pénzintézetek túladjanak készletükön.

A líra mélyrepülését részben kiváltó politikai feszültség azonban továbbra sem enyhül igazán. Donald Trump amerikai elnök a múlt pénteken az acél- és alumíniumcikkek védővámjának jelentős megemelésével fenyegette meg Törökországot. A döntésre több mint egy héttel az után került sor, hogy Washington szankciókkal sújtotta a török kormány két miniszterét, mert Ankara nem hajlandó szabadon bocsátani a két éve fogvatartott Andrew Brunson amerikai lelkipásztort. Szerdán egy török bíróság elutasította Brunson kérelmét, aki házi őrizete megszüntetését és az ellene hozott utazási tilalom megsemmisítését kérte.

Recep Tayyip Erdogan elnök az ország gazdasága elleni összehangolt akciónak nevezte az amerikai intézkedéseket és a török líra ellen intézet "pénzpiaci támadást", és az amerikai elektronikai cikkek bojkottjára szólította fel a lakosságot. Korábban arany és devizatartalékaik lírára váltására is felkérte a török polgárokat a líra árfolyamának a védelmében. Fuat Oktay török alelnök emellett bejelentette, hogy Törökország megemelte több amerikai termék, például a személygépkocsik, a szeszes italok és a dohányáruk vámját, válaszul az amerikai szankciókra. Az alkohol vámja 140 százalékra nőtt, az autóké 120 százalékra, míg a dohányimport után 60 százalékot kell fizetni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!