szerző:
hvg.hu

Az első félévben több mint félmillió ember szegődött el időszakos alkalmazottnak, a turizmus és a filmes munkák is népszerűek.

Egyre többen vállalnak alkalmi vagy idénymunkát – írja a Magyar Idők a NAV adataira hivatkozva. Az év első hat hónapjában 631 ezer ember vállalt ilyen munkát, a legálisan felvett időszakos alkalmazottak után a cégek csaknem 8 milliárd forint adót fizettek.

Aki idénymunkát szeretne vállalni, szinte bármilyen területen megteheti: 2018 első felében ötezer személy vett részt alkalmi dolgozóként filmes munkákban, a turizmusban pedig több mint tízezer ember kapott munkát rövidebb időre. Az agráriumban 94 ezer ember helyezkedett el átmenetileg, más jellegű alkalmi munkát pedig 521 ezren vállaltak.

A NAV figyelmeztet, hogy az alkalmi munkát végzők után is a munkaadó köteles adót fizetni – a mezőgazdaságban és a turizmusban tevékenykedők után napi ötszáz, az egyéb tevékenységet végzőknél ezer, a filmes statisztáknál pedig napi háromezer forint adót kell fizetni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!