szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jacob Rees-Mogg a Brexit elszánt harcosa, olyan konzervatív, aki egyik gyermekének sem cserélte a pelenkáját, mert ha ezt tenné, megsértené a dadust.

Büszke lenne a fiára William Rees-Mogg, a The Times brit konzervatív napilap néhai szerkesztője, hiszen osztja radikális nézeteit az ország uniós tagságáról. A 48 éves tory parlamenti képviselő, Jacob Rees-Mogg mindig is a kilépés mellett kardoskodott, és a 2016-os referendumon természetesen a Brexit mellett voksolt. Januártól a befolyásos konzervatív párti lobbiszervezet, a European Research Group elnökeként mindent latba vet azért, hogy Nagy-Britannia 2019-ben úgy lépjen ki az európai integrációból, mintha annak 46 évig részese sem lett volna.

Az apának nem volt alkalma, hogy a szavazatával is hozzájáruljon a Brexithez, négy évvel korábban meghalt, ám a végeredményhez vezető folyamatnak részese. Egyik alapító tagja volt az euroszkeptikus konzervatív politikusokból a maastrichti szerződés életbelépésének évében, 1993-ban létrehozott szervezetnek, amelyet ma már a fia vezet. Az alsóházban 70 konzervatív képviselőt tömörítő csoportot úgy emlegetik, mint „pártban a párt”, mert akkora a befolyása a Brexit ügyében megosztott toryk körében.

Bár az a hír is elterjedt, hogy a képviselői mandátumhoz csak 2010-ben jutott Jacob Rees-Mogg a kisebbségben kormányzó Theresa May miniszterelnök kihívója lehet, ő most azt mondja, hogy egyelőre a család az első, csak utána következik a politika. A tizenkét éve kötött házasságából hat gyermeke született, a legnagyobb 11 éves, a legkisebb alig hét hónapos. Rees-Mogg tősgyökeres konzervatív család öt gyereke közül a negyedikként látta meg a napvilágot 1969-ben. London egyik előkelő negyedében és vidéki kúriákon nőtt fel, az apja újságíróként dolgozott.

©

Rees-Mogg Etonba, a felső tízezer bentlakásos fiúiskolájába járt, egyetemi tanulmányait pedig Oxfordban, a Trinity College-ban végezte, történelemből szerzett diplomát. Mindig is érdekelte a pénzügyi világ, 16 évesen már milliomosnak mondhatta magát, a saját lábán állt, és a befektetéseiből fizette az iskoláit. Amikor ugyanis a társai még krikettezéssel és futballozással múlatták az időt, ő már a tőzsdén játszott. Első befektetése tízévesen a brit General Electric Company részvényének megvásárlása volt, az apja a távoli rokonuktól a fia által örökölt 50 fonton vett neki a papírokból. A sajtó is felfigyelt a tudatos ifjú kisbefektetőre, a Financial Times cikket írt róla. A mellékelt fotón Rees-Mogg az asztalnál ül, a gazdasági lapot tartja a kezében, előtte írógép, a háttérben pedig egy fotelben két hatalmas mackó tűnik fel. Logikus volt hát, hogy nem történészként, hanem a londoni Rothschild befektetési banknál helyezkedett el, majd Hongkongban egy másik brit pénzügyi társaságnál, a Lloyd George Managementnél folytatta. Aztán kellő tapasztalattal felvértezve, néhány ottani munkatársával 2007-ben saját céget gründolt.

A politika iránt már 28 évesen érdeklődött, elindult az 1997-es választáson egy hagyományosan munkáspárti skóciai körzetben, és vesztett. A szavazók nem értékelték, hogy a viselkedésében a felső tízezret megjelenítő, akkor még agglegény fiatalember az egykori dadusával és méregdrága autóval kampányolt. A kudarc nem szegte kedvét: már vagyonos üzletemberként bekerült az alsóházba.

A magát hithű katolikusnak tartó politikus a tehetős családból származó Helena de Chair személyében anglikán asszonnyal kötötte össze az életét. A konzervatív hagyományokhoz a végletekig ragaszkodó Rees-Mogg büszkén emlegeti, hogy egyik gyermekének sem cserélte a pelenkáját, mert ha ezt tenné, megsértené a dadusát, aki az ő gyerekeiről is gondoskodik. Elutasítja az azonos neműek házasságát, s szerinte nincs az a helyzet, ami indokolná az abortuszt, még nemi erőszak esetén sem, mert ragaszkodik ahhoz, hogy az élet a fogantatással kezdődik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!