szerző:
Lengyel Miklós

Ezt firtatja az ellenzék az 1,3 milliárd lakosú Indiában, ahol a hatalom és az üzleti körök évtizedes összefonódása számtalan korrupciós ügyhöz vezetett.

Globális korrupcióról van szó!- harsogta Rahul Gandhi, a Kongresszus Párt vezére a parlamentben. Rahul Gandhi igen illusztris családból származik, dédapja Dzsavaharlal Nehru volt a független India első miniszterelnöke. Azután nagyanyja, Indira Gandhi és édesapja Radzsiv Gandhi is kormányfő lett. Mindkettőjük gyilkos merénylet áldozata lett. A huszonegyedik század második évtizedében aztán bealkonyult a Kongresszus Pártnak, és a nacionalista BJP került hatalomra. Narendra Modi miniszterelnök pedig hozta magával a saját köreinek embereit.

Miről van szó ezúttal, miért emleget globális korrupciót az ellenzék vezére?

India 36 Rafale vadászgépet vásárolt Franciaországtól. A tárgyalások - szokás szerint - elhúzódtak. Még a Kongresszus Párti kormányzat kezdte el, de már Narendra Modi fejezte be a nagy üzletet, mely az indiai légierő megújítását célozta. Végül mennyit fizetett India? Háromszor annyit, mint amennyiben a Kongresszus Párt annak idején megállapodott a franciákkal?- ezt szeretné tudni az ellenzék vezére.

Mit keresett ez egész üzletben a Reliance nevű cég, melynek élén a miniszterelnök egyik jó barátja áll? Egyáltalán, miért titok minden ebben az ügyben?- kérdi Rahul Gandhi. Nemzetbiztonsági ügyről van szó- közölte a kérdésekre válaszolva a kormányzat. Minden adat közzététele veszélyeztetné India nemzetbiztonságát-tették hozzá.

Ha minden rendben van, akkor miért kellett titkosítani mindent?

Főként egy pikáns ügyet szúrt ki a sajtó Indiában és Franciaországban. Julie Gayet francia színésznő Francois Hollande volt köztársasági elnök szeretője volt - erről mindenki tudott Franciaországban, aki a politika iránt érdeklődött. A színésznő produceri ambíciókat is táplált. Első filmjéhez szponzorokat keresett. És talált. Az indiai Reliance cég hirtelen úgy érezte, az újdonsült producer filmterve igen közel áll hozzá. Fő szponzora lett a filmnek, amely aztán nem aratott különösebben nagy sikert. De a célt elérték: Francois Hollande akkori köztársasági elnök két nap múlva aláírta a szerződést a 36 Rafale vadászgépről.

Máig nem tudja senki, mennyiért.  De sokan szeretnék megismerni a valódi számokat Indiában és Franciaországban. Minderről most a közszolgálati RFI számolt be részletesen. Franciaországban a közszolgálat nyugodtan bírálhatja az állam magas rangú vezetőit is. Beszámolhat a korrupciós ügyekről akkoris, ha azok akár a köztársasági elnököt érintik. Persze Francois Hollande már nem köztársasági elnök, de Emmanuel Macron az ő kormányában kezdte meg politikai pályafutását.

A nagy fegyverüzletek körüli korrupció egyáltalán nem újdonság Párizsban sem. Pakisztánban az elégedetlen tábornokok felrobbantottak egy szállodát, melyben a francia katonai küldöttség lakott. Több francia is meghalt. A robbantást aztán ráfogták a tálibokra, de az érintettek közül mindenki tudta: azért robbantak fel a francia tárgyaló küldöttség tagjai Pakisztánban, mert a helyi tábornokok nem voltak megelégedve a megvesztegetési pénzekkel. Úgy érezték, hogy átverték őket. A megvesztegetési ügy kapcsán akkor magukat megnevezni nem kívánó magas rangú illetékesek elmondták a francia sajtónak: a fegyverkereskedelem már csak ilyen. Megvesztegetés nélkül nincs üzlet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!