szerző:
hvg.hu

A GE Hungary és a Silver Wood – IT Kft. megbeszélték, ki nyerjen a Szent János Kórház radiológiai osztályának pályázatán, de a GVH szerint együttműködőek voltak, így csak egyiküknek kell egészen kis büntetést fizetnie.

Kartellezett egy kórházi közbeszerzési pályázaton a GE Hungary Kft. és a Silver Wood - IT Kft. A két cég, amelyek egyébként a magyar egészségügy legnagyobb eszközbeszállítói közé tartoznak, előre megbeszélték, ki nyerjen majd a pályázaton, és ennek megfelelően tettek ajánlatokat is – írja közleményében a Gazdasági Versenyhivatal.

A GVH szerint a két cég még 2015 májusában állapodott meg a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak radiológiai IT termékeinek beszerzésére kiírt pályázaton. A cégek nem is tagadták, hogy összejátszottak, és erről bizonyítékokat is adtak át a versenyhivatalnak. A GVH ezért csak egyikükre szabott ki büntetést, a másik vállalat bírságát pedig 30 százalékkal csökkentette.

A két beszállító egyébként egy másik, egészségüggyel kapcsolatos GVH vizsgálatban is érintett volt: 2016-ban egy 9 milliárdos uniós pályázat ügyében nyomozott a hivatal, amelyben az egészségügyi intézmények alacsonyabb energiafelhasználású CT-, MRI-, röntgenberendezések beszerzésére, cseréjére pályázhattak. Ebben a vizsgálatban a két cég mellett még egy tucat másik nagy beszállító is érintett volt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!