szerző:
hvg.hu/MTI

A latin-amerikai ország gazdasága az utóbbi időben egyre rosszabb állapotba került, de igyekeznek kimászni a gödörből.

Gazdasági megszorító intézkedéseket vezetne be az argentin kormány, hogy enyhítse a költségvetés egyensúlyi hiányosságait, amelyek a peso mélyrepüléséhez vezettek. A latin-amerikai ország vezetése még a Nemzetközi Valutaalap (IMF) székhelyén rendezett találkozó előtt végre szeretné hajtani a megszorításokat, amelyeknek részeként várhatóan új adókat vezetnek be.

A kormány elsődleges célja, hogy csökkentse a krónikus költségvetési hiányt, amely az idén már 30 százalékot is meghaladó inflációt szítja, törékennyé téve Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdaságát.

Egy helyi lap értesülései szerint nem csak gazdasági változások várhatók: információik szerint az elnök még a gazdasági miniszter beavatkozása előtt televíziós üzenetet intéz az országhoz, és bejelenti jobbközép kormányának átalakítását – a jelenlegi 22 miniszter közül tíztől elköszönnek.

A gazdasági miniszter még ma Washingtonba repül, ahol kedden Christine Lagarde-dal, az IMF vezérigazgatójával találkozik, hogy felülvizsgálják a valutaalap és Argentína között júniusban aláírt megállapodást. Bár az akkor jóváhagyott 50 milliárd dolláros készenléti hitel első, 15 milliárdos részletét már átutalták Buenos Airesbe, és a kormány részben már fel is használta, a törékeny argentin gazdaság pedig azóta még rosszabb állapotba került.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Erste, OTP, Fundamenta: eddig fogadják a lakástakarékos ügyfeleket

Erste, OTP, Fundamenta: eddig fogadják a lakástakarékos ügyfeleket

Beismerte a Google: tényleg cenzúrázott keresőt épít Kínának

Beismerte a Google: tényleg cenzúrázott keresőt épít Kínának

Megemelik az MMA-tagok életjáradékát

Megemelik az MMA-tagok életjáradékát

Ázni hagyta feleségét Donald Trump Floridában – videó

Ázni hagyta feleségét Donald Trump Floridában – videó

Tudja, hogy melyik a világ legtisztább országa? Mégis szenved a klímaváltozástól

Tudja, hogy melyik a világ legtisztább országa? Mégis szenved a klímaváltozástól

A nyugdíjpiacra is beléphet az állam

A nyugdíjpiacra is beléphet az állam