szerző:
hvg.hu

Itt a hivatalos számok.

Csaknem 1600 milliárd forintot utalt át az Európai Bizottság Magyarország számára uniós támogatásként – derül ki abból a válaszból, amelyet Tóth Bertalan MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére adott Cseresnyés Péter, az források kezeléséért felelős ITM államtitkára.

Az összesítés szerint Brüsszelből a 2014-2020-as program 10 operatív programja esetében (tehát a közvetlen agrárkifizetéseken vagy a közvetlenül elérhető pályázatokon kívül) 3495,8 millió euró érkezett időközi utalásként, 1 3339 millió euró pedig előleg formájában. Ez a rendelkezésre álló 25,1 ezer millió euró majdnem ötöde, forintban jelenlegi árfolyamon pedig 1580 milliárd forint körüli összeg.

Ez azért tűnik kevésnek, mivel a források esetében éves szinten az állam kétezer milliárd forintot meghaladó kifizetést tűzött ki célul, és ez meg is történt. Igaz, jobbára úgy, hogy egy 2016-os törvénymódosítással akár 100 százalékos előlegfizetést is lehetővé tettek. Ez is magyarázhatja, hogy a brüsszeli utalás jóval szerényebb, az Európai Bizottság ugyanis jellemzően inkább a teljesítés után fizeti ki a támogatást, addig a magyar államkasszából biztosított finanszírozást nem fedezi.

Vagyis hiába osztotta szét a kormányzat szinte a teljes keretet, és a legfrissebb adatok szerint hiába fizetett ki 5 146 milliárd forintot, a rendelkezésre álló összegek majdnem kétharmadát, ebből 3,5 ezer milliárdról még nem nyújtott be számlákat. Vagy azokat nem fizették ki a magyar államkasszának.

Ez is magyarázza, hogy az államháztartás hiánya rendre rekordokat dönt: az augusztus végén közzétett adatok szerint július végére már az egész évre tervezett deficit 109 százaléka teljesült. Mindezt úgy, hogy csak ebben az évben az állam 1309 milliárd forintot fizetett ki az uniós programok kedvezményezettjei számára.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!